همه چیز در مورد گل پتوس و انواع آن
پتوس یکی از گیاهان آپارتمانی زیبایی است که نگهداری آسانی دارد و خیلی از افراد تازهکار، با این گیاه شروع کردهاند. گیاه پتوس به انگلیسی Pothos نامیده میشود. مراقبت از گل پتوس آسان است و همانطور که حتما میدانید، میتوان این گیاه را در سبدهای آویز به صورت آبشاری رشد داد و یا به صورت عمودی یا افقی روی دیوار و میز پرورش داد. پتوس را میتوانید در نور کم پرورش دهید اما در فضاهایی که نور کافی داشته باشد، رشد بهتری خواهد داشت. بعلاوه پتوس به آب زیادی نیاز ندارد و در حد مرطوب شدن خاک برای آن کافی است.
اگر به دنبال گیاهی زیبا، رونده و بدون نگهداری زیاد هستید، به شما خرید گیاه پتوس را پیشنهاد میکنیم. قیمت پتوس را در گلفروشی آنلاین گل باما بررسی کنید و برای خرید آن از این فروشگاه اقدام کنید.
معرفی پتوس: گیاه پتوس چیست؟
پتوس گیاهی از خانوادهی گل شیپوریان است که در بیش از 15 گونهی متفاوت وجود دارد و بومی مناطق جنوب شرقی آسیا و جنگلهای جزایر سلیمان است. این گیاه در زیستگاه بومی خود از تنهی درختان بالا میرود و از ریشههای هوازی خود استفاده میکند.
بهترین بخش در مورد گیاه پتوس این است که انواع منحصربفردی از این گیاه در دسترس است و بنابراین میتوانید جنگل پتوسی خود را از تنوع رنگارنگ و متنوع داشته باشید. پتوس که به آن پتوس طلایی، گیاه پولی و پیچک شیطان نیز گفته میشود، یک گیاه شاخ و برگدار آپارتمانی از خانوادهی گل شیپوریان و بومی جنوب شرقی آسیا است.
پتوس گیاهی همیشه سبز با برگهای ضخیم، مومی شکل، سبز و قلب مانند است که به عنوان گیاه آپارتمانی از آن نگهداری میشود. انواع گل پتوس دارای ریشههای هوازی هستند و میتوانند از درختان بالا بروند. گونههای مختلفی از پتوس وجود دارد و ما تصمیم داریم در ادامهی این مطلب بیشتر در مورد پتوس و نکات نگهداری از آن صحبت کنیم.
(از محصولات صفحه بونسای نیز دیدن کنید.)
پتوس طلایی یا پتوس ابلق (Golden Pothos)
پتوس طلایی یا ابلق یکی از رایجترین گونههای این گیاه آپارتمانی است. در واقع، پتوس طلایی به عنوان یک نام کلی برای کل گیاهان این گونه هم بکار میرود؛ به آن طلایی گفته میشود اما عمدتا سبز است. به طور دقیق میتوان این گونه را اینطور توصیف کرد: برگها دارای سایهی سبز زمردی هستند و طرحهایی از رنگ زرد یا کرمی روی آنها کشیده شده است و این تصور را ایجاد میکند که روی برگها نقاشی شده است. در ادامه در مورد مراقبت از پتوس ابلق صحبت میکنیم.
(محصولات صفحه شفلرا را از دست ندهید.)
نگهداری از پتوس ابلق
نگهداری پتوس ابلق بسیار ساده است. این گیاه را میتوانید از گلفروشیهای مختلف یا فروشگاههای گل آنلاین به سادگی تهیه کنید. البته حتی میتوانید یک ساقه از گل پتوس ابلق را از دوست یا فامیل خود بگیرید و خودتان پرورش دهید. رنگ برگ این گیاه بسیار پایدار است و برای بسیاری از محیطها و شرایط نوری میتواند مناسب باشد.
رنگ برگهای گل پتوس سبز زمردی با خطوط زرد کم رنگ بوده و اندازه آنها تقریبا متوسط است. همچنین این گل زیبا به نور غیر مستقیم کم یا روشن احتیاج دارد.
گل پتوس مرمری (Marble Queen Pothos)
گل پتوس مرمری یکی دیگر از انواع بسیار محبوب این گیاه استوایی و از انواع پتوس برگ پهن است. اولین ارقام این گیاه، ظاهری متفاوت از پتوسِ طلایی دارد. درواقع برگهای این گیاه مانند سنگ مرمر دارای لکههای سفید و سبز است. ممکن است این دو رنگ به نسبت مساوی در برگها وجود داشته باشند و یا ممکن است برگ پتوس بیشتر دارای رنگ سفید یا بیشتر دارای لکههای سبز باشد.
نگهداری از پتوس مرمری
از آنجایی که این گیاه کلروفیل کمی دارد، نسبت به سایر گونههای پتوس با سرعت کمتری رشد میکند و به همین خاطر نگهداری پتوس مرمری روی میز میتواند یک گزینهی ایدهآل باشد. گل پتوس مرمری از نظر تزئینی بسیار زیبا و ارزشمند است و مراقبت از پتوس مرمری نیز تقریبا مشابه با سایر انواع گونههای پتوس است.
رنگ برگ: سبز با تنوع سفید
اندازهی برگ: متوسط
نور: نور مستقیم روشن تا متوسط
(مطلب گیاهان آپارتمانی سریع الرشد را در وبلاگ گل باما از دست ندهید.)
گل پتوس نئون (Neon Pothos)
گل پتوس نئون در میان سایر انواع پتوسها از نظر برگهای کاملا قلبی شکل، متمایز است. اما این گیاه نام خود را از کجا گرفته است؟ در واقع، پتوسِ نئون از رنگ سبز نئون برگرفته شده است که همان سبز براق چراغهای نئون است و از آنجایی که برگهای این گیاه درخشانترین رنگ سبزی است که احتمالا با آن مواجه شدهاید، به آن پتوس نئون گفته میشود.
نگهداری پتوس نئون
به عنوان یک گونهی تک رنگ، پتوس نئون هم شکل و هم رنگ زیبایی دارد و به همین خاطر است که این گونه از پتوس بسیار محبوب و پرطرفدار است.
رنگ برگ: سبز روشن متمایل به زرد
اندازهی برگ: متوسط
نور: نور مستقیم روشن تا متوسط
برای نگهداری از پتوس نئون آن را در معرض نور غیرمستقیم خورشید قرار دهید. اگر پتوس نئون در نور کم پرورش داده شود، برگهای آن سبز نئونی روشن نخواهند شد که این یک پاسخ فیزیولوژیکی به کمبود نور است.
(از صفحه فیکوس بازدید کرده و انواع آن را در گلفروشی گل باما مشاهده کنید.)
همه چیز درباره پتوس ارتشی (Pearls And Jade Pothos)
گیاه پتوس ارتشی یکی از زیباترین گونهی این گیاه آپارتمانی است که میتوان در خانه پرورش داد. تنوع سایههای مختلف سبز و کرم و سفید ظاهری زیبا به گل پتوس ارتشی میبخشد؛ در هر برگ مناطق رنگی زیادی وجود ندارد، معمولا یک سبز اصلی در مرکز، سفید در اطراف و شاید خطوط سبز کوچکی در اطراف قسمتهایی از لبهی گیاه وجود داشته باشد. لازم به ذکر است، پتوس ارتشی به نام گل پتوس یخی نیز شناخته میشود.
نگهداری پتوس ارتشی
در نگهداری از پتوس ارتشی باید توجه داشته باشید که این گیاه شرایط نوری کم را ترجیح میدهد. نور روشن غیرمستقیم با سایهی نسبی و حتی نور فلورسنت نیز برای این گیاه ایدهآل است. پتوس ارتشی نمیتواند سرمازدگی را تحمل کند و حداقل دمای قابلتحمل برای آن 10 درجهی سانتیگراد است.
در مورد آبیاری پتوس ارتشی نیز باید دقت زیادی داشته باشید و زیاده از حد به گیاه خود آب ندهید چرا که میتواند باعث از بین رفتن ریشههای آن شود. پیش از هر آبیاری خاک باید خشک باشد و معمولا هر 1 یا 2 هفته یکبار آبیاری کافی است.
(از مطلب گیاهان آپارتمانی معطر نیز بازدید کنید.)
گل پتوس حصیری (monstera adansonii)
گل پتوس حصیری نوعی از پتوس با سوراخهایی روی برگهای آن است. این گیاه که بومی آمریکای مرکزی و جنوبی است، رشد خوبی دارد و نگهداری از آن نیز آسان است. برگهای قلبی شکل و رشد روندهی آن، پتوس حصیری را یک گیاه آپارتمانی محبوب میسازد. این گیاه عاشق بالا رفتن از گوشهی دیوار یا تراس و همینطور نور غیرمستقیم فراوان خورشید است. پتوس حصیری ابلق نیز یکی از گونههای کمیاب اما بسیار زیبای این گیاه است.
نگهداری از پتوس حصیری
برای نگهداری پتوس حصیری نور غیرمستقیم روشن بهترین گزینه است. گیاه پتوس حصیری در سایه عملکرد خوبی دارند و نور مستقیم خورشید میتواند باعث از بین رفتن این گیاه شود. بنابراین بهترین محل برای قرار دادن این گیاه آپارتمانی در یک اتاق روشن با نور غیرمستقیم روشن است. اگر نور مستقیم خورشید غیرقابل اجتناب است، مطمئن شوید حداکثر به 2 تا 3 ساعت در صبح محدود باشد.
آبیاری یک یا دو بار در هفته در فصول آفتابی و آبیاری کمتر در زمستان یکی دیگر از نکات مراقبت از پتوس حصیری است. ریشههای این گیاه محیط مرطوب را دوست دارد اما خاک خیس را دوست ندارد. بنابراین آبیاری یک بار در هفته برای آن کافی است. البته میتوانید انگشت خود را در خاک فرو کنید و اگر خاک خشک بود، به پتوس حصیری آب بدهید.
(مطالعه مطلب گیاهان آپارتمانی کم نور را به شما پیشنهاد میکنیم.)
پتوس بلک (Sweet Potato Vine Plant)
پتوس بلک یا گیاه سیب زمینی شیرین که به گل پتوس بنفش نیز شناخته میشود، یکی از گیاهان زینتی با شاخ و برگهای رنگارنگ و از خانوادهی پتوسها است. این گیاه ساقههای روندهای دارد و به عنوان یک گیاه آپارتمانی، نگهداری از پتوس بلک مشابه نگهداری گل پتوس است. رشد عالی و تحمل خشکی و بیآبی این نوع پتوس را انتخاب خوبی برای کاشت در گلدان یا سبدهای آویز میکند.
نگهداری پتوس بنفش یا پتوس بلک مشابه سایر گیاهان آپارتمانی است که تابستانها را در فضای باز میگذرانند. این گیاهان اگرچه نسبت به خشکی مقاوم هستند اما ترجیح میدهند در محیطی مرطوب نگهداری شوند. این گیاه رشد خوبی دارد اما میتوانید هر ماه به آن کود همه منظوره و محلول در آب بدهید. با هرس کردن نیز میتوانید اندازهی آن را تحت کنترل داشته باشید.
(محصولات صفحه سرخس را از دست ندهید.)
پتوس سبز (Jade Pothos)
گل پتوس سبز یکی از انواع گیاهان دنبالهدار با برگهای مومی و قلبی شکل است. این گیاه گرمسیری یک گزینهی عالی برای تهویهی هوا محسوب میشود. نگهداری از پتوس سبز بسیار آسان است و تحمل آن نسبت به شرایط نوری مختلف، این گیاه را گیاهی همهکاره میسازد. با این حال پتوس سبز نور روشن و غیرمستقیم خورشید را ترجیح میدهد و در نزدیکی پنجرهی شمالی یا جنوبی بهترین عملکرد را خواهد داشت.
نگهداری گل پتوس سبز
پتوس سبز را باید دور از نور مستقیم و شدید خورشید قرار دهید چرا که باعث زرد شدن برگهای آن میشود. اگر برگهای گیاه کوچک است، یعنی گیاه شما به نور بیشتری نیاز دارد. پتوس سبز نسبت به آبیاری پراکنده حساس نیست اما هر یک یا دو هفته آبیاری میتواند برای آن کافی باشد. پیش از هر بار آبیاری، خاک باید خشک باشد.
از آب باران یا آب مقطر برای آبیاری پتوس سبز استفاده کنید و برای جلوگیری از تجمع نمک در خاک بهتر است از آب معدنی یا آب لولهکشی استفاده نشود.
پتوس منجولا (Manjula Pothos)
پتوس منجولا یک گونهی ثبت شده از گیاه پتوس است که در ابتدا توسط دانشگاه فلوریدا تولید شد. وجه تمایز بین پتوس منجولا و سایر انواع پتوس این است که برگهای قلبی شکل پتوس منجولا دارای لبههای منحنی و تابدار است که از صاف بودن برگها جلوگیری میکند. همچنین برگها با رنگهای کرمی، نقرهای، سفید و سبز متنوع هستند.
برگهای پتوس منجولا نیز مانند سایر پتوسها با هم متفاوت است؛ برخی از آنها دارای تکههای سبز بزرگ است و برخی دیگر دارای لکهها و رنگهای دیگری هستند. این گیاه بسیار کمیاب است و بنابراین نگهداری از پتوس منجولا کمی سختتر است. لازم است مراقب نور باشید چرا که بر رنگ برگها تاثیر میگذارد. برای حفظ تعادل بین رنگهای روشن و تیرهی برگها میتواند این گیاه را در صورت لزوم در محلهای مختلفی قرار دهید.
(در گلفروشی گل باما انواع متنوعی از بنجامین موجود است.)
پتوس ببری (Satin Pothos)
پتوس ساتین، پتوس نقرهای یا پتوس ببری گونهای جذاب از پتوسها است که شاید جالب باشد بدانید، بر خلاف سایر انواع پتوس، گاهی اوقات شکوفا میشود. این شکوفهها بسیار زیبا و در واقع شبیه یک کاج سفید یا یک میوهی گرمسیری عجیب هستند. ظاهر این گیاه نیز رونده با شاخ و برگهای آویزان است؛ با برگهای سبز مات که نقاط سبز روشن در سراسر آن پخش شده است. برای نگهداری از پتوس ببری نیاز است آن را در نور روشن و غیر مستقیم خورشید قرار دهید.
پتوس چروک (Monstera Karstenianum)
اگر به دنبال یک گیاه کمیاب و منحصربفرد هستید، پتوس چروک میتواند گزینهی خوبی برای شما باشد. نگهداری پتوس چروک آسان است و این گیاه تنها به نور غیرمستقیم خورشید، آبیاری معمولی و خاک ارگانیک با زهکشی مناسب نیاز دارد. تنها چیزی که باید نگران آن باشید، شپشک و شپشک آرد آلود است که ممکن است گیاه را مورد حمله قرار دهد.
این گیاه دارای برگهای سبز چرم مانند است که زیر انگشت با برجستگیهایی مانند خط بریل حس میشود. ساقههای پتوس چروک بلند است و مانند درخت تاک به صورت رونده رشد میکند. میتوانید این گیاه را به قلاب وصل کنید تا از دیوار یا پنجره بالا برود و یا آن را در سبد آویز بکارید.
(از صفحه پدیلانتوس نیز بازدید کنید.)
پتوس فرانسوی (Scindapsus treubii Moonlight)
وقتی صحبت از گیاهان آپارتمانی کمیاب میشود، پتوس فرانسوی یکی از آن گیاهان خاص و برتر است. این گیاه رونده شیک در بین باغبانان آماتور و گیاهشناسان باتجربه بسیار مورد توجه قرار دارد. شرایط نگهداری پتوس فرانسوی نسبتا آسان است و چه متخصص گیاهان باشید یا تازه گلخانهی کوچک خود را راه انداختهاید، پتوس فرانسوی میتواند یک گزینهی خوب برای شما باشد.
پتوس فرانسوی نور روشن و غیرمستقیم را دوست دارد بنابراین آن را در اتاقی قرار دهید که نور فیلترشدهی زیادی دریافت کند. از قرار دادن این گیاه در خارج از خانه و زیر نور مستقیم خورشید اجتناب کنید و بعلاوه آن را به طور مداوم نیز در سایه قرار ندهید که باعث توقف رشد گیاه میشود.
(از مطلب گیاهان آپارتمانی مقاوم نیز بازدید کنید.)
نگهداری از پتوس در خانه
مسلما پتوس یکی از سادهترین گیاهان آپارتمانی برای رشد است، حتی اگر معمولا فراموش میکنید به گیاهان خود آب بدهید. این گیاه دنبالهدار و رونده دارای برگهای سبز نوک نیز و قلبی شکل است که گاهی با خطوط سفید، زرد یا سبز کمرنگ متنوع میشود. این گیاه بومی مناطقی با آب و هوای مرطوب است و طبیعتا در شرایط مرطوب رشد بهتری خواهد داشت، با این حال با شرایط آب و هوایی مختلف تطبیق پیدا میکند. به همین خاطر است که نگهداری از گیاه پتوس بسیار ساده است. برای نمونه، پتوس سبز نسبت به خشکسالی و نور کم مقاومت بالایی دارد.
پتوس یک گیاه آپارتمانی خوب در تمام طول سال است و رشد سریعی دارد. همانطور که گفیتم، نگهداری از پتوس نسبتا ساده است و در ادامه در مورد نحوه مراقبت از گیاه پتوس و شرایط مناسب نگهداری از آن صحبت خواهیم کرد.
(صفحه سیکاس، یوکا و پپرومیا را از دست ندهید.)
چگونه از گل پتوس مراقبت کنیم
پتوسها مانند پیچک به خودی خود به داربستها و تکیهگاهها نمیچسبند اما میتوان به طرق مختلف آنها را روی تکیهگاه پرورش داد. پتوس به عنوان یک گیاه آپارتمانی میتواند تا 1 متر و حتی بیشتر رشد کند، اگرچه بیشتر گونههای آن بسیار کوتاهتر و مرتبتر رشد میکنند. برای تزیین گل پتوس، اگر ترجیح میدهید گیاه شما مانند یک درخت بلند رشد کند، میتوانید آن را روی قلاب محکم کنید تا در امتداد دیوار یا پنجره قرار گیرد.
اگرچه پتوس نور روشن و غیرمستقیم را دوست دارد اما میتواند در محیطهای کمنور و حتی با نور فلورسنت نیز به خوبی رشد کند و به همین خاطر یک گزینهی عالی برای دفاتر یا اتاقهای کمنور است.
نحوه مراقبت از پتوس: نور مورد نیاز گیاه
گیاه پتوس آفتاب یا سایه را دوست دارد اما باید مراقب باشید زیاده از حد در آفتاب یا سایه قرار نگیرد. پتوس به عنوان یک گیاه آپارتمانی رشد حوبی دارد و نور روشن و غیرمستقیم را ترجیح میدهد. گیاهان مختلف گاهی الگوی برگهای خود را از دست میدهند و اگر نور کافی دریافت نکنند، کاملا به رنگ سبز تغییر رنگ میدهند.
انتقال آنها به شرایط روشنتر معمولا باعث بازگرداندن طرح برگهای پِتوس میشود و البته رنگ پریده شده ناگهانی برگها نیز به این معنی است که گیاه شما بیش از حد آفتاب دریافت میکند. پتوس نور غیرمستقیم را ترجیح میدهد ولی در سایه یا نور فلورسنت نیز رشد خواهد کرد. انواع مختلف پتوس برای حفظ طرح برگهای خود باید نور کافی دریافت کنند وگرنه به رنگ سبز یکدست درمیآیند.
پنجرههای شرقی برای نگهداری از گیاه پتوس گزینهی خوبی هستند. اگرچه این گیاه به نور غیرمستقیم نیاز دارد اما شرایط نور کم را نیز تحمل میکند؛ اگرچه نور کم باعث رشد کم گیاه و تغییر رنگ برگهای آن به سبز میشود.
(از مطلب گیاهان آپارتمانی سایه دوست غافل نشوید.)
روش مراقبت از گل پتوس: خاک مناسب پتوس
پتوس در مورد خاکی که در آن کاشته میشود خیلی حساس نیست و میتواند در شرایط مختلف خاک دوام بیاورد؛ البته تا زمانی که خاک دارای زهکشی خوب و مناسبی باشد. پتوسی که در فضای باز و در باغچه کاشته شده است در انواع خاکهای متوسط با زهکشی مناسب، به خوبی رشد میکند. با این حال، خاکهای حاصلخیز و غنی باعث رشد بهتر گیاه میشوند. پتوسِ آپارتمانی در مخلوط خاک رس با زهکشی خوب، رشد خوبی خواهد داشت و مخلوطهای گلدانی حاوی کود آهسته رهش، نیاز به تغذیه و کوددهی اضافی را کاهش میدهند.
خاک مناسب پتوس باید سبک و نامتراکم باشد و بتواند هوا را به خوبی از خود عبور بدهد. زهکشی مناسب و در عین حال جذب رطوبت کافی برای رشد این گیاه بسیار مهم است. پتوس در خاک دارای PH بین 6.1 تا 6.8 به خوبی رشد میکند و به طیف وسیعی از شرایط، از خنثی تا کمی اسیدی، مقاوم است.
(از محصولات صفحات کروتون و اگزالیس نیز دیدن کنید.)
راههای مراقبت از پتوس: آبیاری
پتوس تحمل بالایی در برابر خشکی دارد و اگرچه بومی مناطق مرطوب است اما میتواند در مقابل کمآبی نیز دوام داشته باشد. بنابراین اگر چند هفته فراموش کنید به گیاه خود آب بدهید، جای نگرانی نیست. اگرچه این گیاه خاک مرطوب را ترجیح میدهد اما فراموشی شما را هم میبخشد. با این حال؛ حتی اگر پِتوس در خاک مرطوب بهترین رشد را دارد، نباید اجازه دهید خاک آن دائما خیس باشد.
شرایط خاکی دائما خیس میتواند باعث پوسیده شدن ریشهها و از بین رفتن گیاه شود و بعلاوه با علائمی مانند زرد شدن برگها همراه باشد. به همین خاطر است که توصیه میشود گلدان پتوس حتما دارای سوراخ زهکشی باشد تا آب اضافی از زیر آن خارج شود.
(در صفحات سیکلامن، اریکا، فیلودندرون و دراسنا انواع متنوع گل های آپارتمانی با بهترین قیمت را فراهم آوردهایم.)
آبیاری گیاه پتوس در تابستان و بهار
پس همانطور که گفتیم آبیاری پتوس نکتهی مهمی برای رشد سالم این گیاه است. اما باید توجه داشته باشید که آبیاری پتوس در فصل رشد بهار و تابستان میتواند تقریبا یک هفته یکبار باشد. نیاز به آبیاری پتوس را میتوانید با بررسی خاک آن متوجه شوید. در مقابل در فصل پاییز و زمستان که گیاه به خواب رفته و رشد کمی دارد، آبیاری باید کاهش پیدا کند و احتمالا آبیاری دو هفته یکبار برای آن کافی خواهد بود.
زرد شدن برگ گل پتوس
زرد شدن برگهای پتوس معمولا نشانهی آبیاری بیش از حد آن است. برای پیشگیری از این مشکل، مطمئن شوید گلدانی که برای نگهداری پتوس در خاک انتخاب کردهاید، دارای سوراخهای زهکشی باشد. در مورد گیاهان آپارتمانی آبیاری یک بار در هفته تقریبا کافی است اما برای نگهداری پتوس در زمستان که گیاه خواب است، آبیاری دو هفته یکبار میتواند کافی باشد.
برای آبیاری پتوس ابتدا رطوبت خاک را بررسی کنید و اگر احساس کردید خاک خشک است، به آن آب بدهید؛ تا زمانی که از سوراخهای زهکشی زیر گلدان خارج شود.
تقویت گل پتوس و استفاده از کود
پتوس خیلی نسبت به دریافت تغذیه و کود حساس نیست و اگر کوددهی به آن را فراموش کنید، مشکلی ایجاد نمیشود. در واقع، رشد آن به صورت طبیعی زیاد است و عدم کوددهی خیلی به چشم نمیآید. با این حال، در طول فصل رشد میتوانید هر دو ماه یکبار به پتوس خود کود بدهید. برای این کار از کود گیاهان آپارتمانی محلول در آب استفاده کنید و در عین اینکه به طور منظم گیاه را آبیاری میکنید، به آن کود نیز بدهید.
با فرارسیدن فصل زمستان، از کوددهی به گیاه پتوس اجتناب کنید زیرا گیاه شما در خواب است و به طور طبیعی رشد آن کم شده است. با رسیدن فصل بهار میتوانید دوباره کوددهی را آغاز کنید. در فصل بهار و تابستان که گیاه به طور فعال در رشد است، به آن کود بدهید. برخی از موادی که میتوانید به عنوان کود به خاک پتوس اضافه کنید شامل موارد زیر میشود:
اضافه کردن تفالهی قهوه به عنوان کود پتوس
تفالهی قهوه یکی از مواردی است که میتوانید به عنوان کود به خاک پتوس خود اضافه کنید. پس از استفاده و دم کردن قهوه، تفالههای آن را دور نریزید و از آن به عنوان کود طبیعی پتوس استفاده کنید. تفالهی قهوه حاوی مواد مغذی زیادی است و ماهیتی اسیدی دارد. شما میتوانید از تفالهی قهوه همراه با کودهای آلی و کود گیاهی مایع برای کوددهی به گیاه پتوس استفاده کنید.
(از صفحه برگ انجیری و کاج نیز دیدن کنید.)
کود آلی برای گیاه پوتوس
کود آلی نیز کود غیرارگانیک برای گیاهان آپارتمانی است و اگر نسبت به بوی کودها حساسیت ندارید، کود آلی گزینهی مناسبی برای گیاهان شماست. کود آلی مواد مغذی مورد نیاز پتوس را فراهم میکند با این حال باید دقت داشته باشید که انتشار مواد مغذی به خاک ممکن است متعادل نباشد. کود را با خاک پتوس ترکیب کنید تا روند رشد آن بهتر و سریعتر باشد.
کود دانهای برای رشد بهتر پتوس
اگر پتوس خود را در محیط باز و در باغچه کاشتهاید، کود دانهای میتواند گزینهی خوبی برای تقویت گیاه شما باشد. این کودها به شکل قرص هستند که باید آنها را به خاک اضافه کنید. کود دانهای مواد مغذی خود را به یکباره و سریعا در خاک منتشر میکند که برای گیاهانی که در فضای باز رشد میکنند ایدهآل است اما روش خوبی برای پتوس آپارتمانی و سایر گیاهان آپارتمانی نیست.
کود مایع برای گیاه پتوس
بهترین گزینه برای کوددهی به پتوس استفاده از کود مایع است. نحوهی استفاده از کود مایع آسان است و میتوانید هنگام آبیاری به گیاه خود کود بدهید. ترکیب یک چهارم کود با آب کافی است چرا که غلظت بالای کود برای گیاه شما مضر است و میتواند باعث سوختگی شیمیایی پتوس شود.
روش نگهداری پتوس برگ پهن یا پتوس معمولی: تکثیر پتوس
تکثیر پتوس بسیار ساده است و با استفاده از قلمههای ساقه انجام میشود. بهتر است هر گونه تکثیر از گیاه پتوس را زمانی انجام دهید که گیاه در دورهی رشد فعال خود قرار دارد؛ یعنی در طول بهار و تابستان تکثیر پِتوس را انجام دهید. همیشه هنگام برش دادن ساقهها از ابزارهای هرس یا چاقوی تمیز و ضدعفونی استفاده کنید تا از انتقال بیماریها به گیاه پتوس جلوگیری شود.
یک ساقهی حدودا 15 سانتیمتری را برش دهید؛ قلمه را دقیقا از زیر یک گرهی برگ برش دهید زیرا ریشهها در آنجا رشد میکنند. تمام برگها به غیر از دو یا سه برگ بالایی قلمه را جدا کنید و سپس آن را در ظرفی حاوی آب قرار داده یا در گلدان خاک بکارید.
(محصولات اسکاندیس، شامادورا و ارکیده تک شاخه را از دست ندهید.)
ریشه زدن قلمههای گل پتوس در آب
یک ظرف را به اندازهی دو سوم از آبی که به دمای اتاق رسیده است، پر کنید. برای نگهداری پتوس در آب و ریشهدهی آن پس از قلمه زدن، از ظرفی استفاده کنید که به اندازهی کافی کوتاه باشد تا برگهای بالایی پتوس در آب فرو نرود. پس از قرار دادن قلمههای گل پتوس در اب، ظرف را در مکانی قرار دهید که نور غیرمستقیم خورشید یا نور غیرمستقیم روشن دریافت میکند. پس از چند هفته متوجه رشد ریشهها روی قلمهها خواهید شد.
در طول نگهداری گل پتوس در آب، لازم است هر دو هفته یکبار آب ظرف را تعویض کنید تا تمیز باشد. با ابری شدن هوا، زمان تغییر فرا میرسد. شما میتوانید به نگهداری از پتوس در آب ادامه دهید و یا به محض ریشه زدن قلمهها، انها را در خاک گلدان بکارید.
ریشه زدن قلمه پتوس در خاک
قلمههای پتوس را میتوانید در خاک گلدان نیز بکارید. بسته به تعداد قلمهها از یک گلدان با اندازهی مناسب و دارای سوراخهای زهکشی استفاده کنید. مطمئن شوید از گلدانی استفاده کنید که زهکشی داشته باشد و ماندن آب در خاک باعث پوسیدگی قلمهها پیش از ریشه زدن آنها نشود.
برای کاشت این قلمهها از مخلوط خاکی استفاده کنید که زهکشی خوبی داشته باشد. پیش از کاشت قلمهی ساقه، خاک را آبیاری کنید تا ته نشین شود. سپس یک سوراخ در خاک ایجاد کرده و انتهای بریده شدهی ساقه را در داخل آن قرار دهید. خاک اطراف قلمه را با انگشت محکم کرده و دوباره به خاک آب بدهید. در نهایت گلدان را در مکانی قرار دهید که نور غیرمستقیم خورشید دریافت کند.
(در صفحه بنت قنسول، حسن یوسف، گیاه گل گندمی و گیاه برگ عبایی طیف متنوعی از گیاهان آپارتمانی با ارسال فوری در تهران موجود است.)
دما و رطوبت مورد نیاز پتوس
پتوس بومی مناطق مرطوب و شرجی است و در دماهایی بین 21 تا 32 درجه بهترین رشد را خواهد داشت. با این حال میتوانید گیاه پتوس را در دمایی که به طور مداوم بالای 10 درجهی سانتیگراد (50 درجهی فارنهایت) است، نگهداری کنید.
اگرچه اکثر این گیاهان از دمای معمولی اتاق بین 18 تا 24 درجهی سانتیگراد، استقبال میکنند. علاوه بر این، پتوس رطوبت بالا را دوست دارد. میتوانید با قرار دادن گلدان پتوس در یک منقطهی مرطوب از خانه مانند آشپزخانه یا حمام، رطوبت مورد نیاز این گیاه را تامین کنید و یا میتوانید گلدان پتوس را روی سینی سنگریزه قرار دهید.
پتوس گیاهی مقاوم است که شرایط آب و هوایی مختلف و حتی رطوبت کم را تحمل میکند و نیازی نیست از دستگاه بخور برای تامین رطوبت مورد نیاز آن استفاده کنید. دقت کنید که پتوس نباید در شرایط سرما و یخبندان قرار گیرد چرا که باعث کاهش رشد گیاه شده و برگهای آن به رنگ سبز تیره تغییر خواهد کرد.
تعویض گلدان گل پتوس جنگلی
تعویض گلدان و خاک یکی از نکات مهم در نگهداری گیاهان آپارتمانی و همینطور پتوس است. وقتی گلدان کوچک است و گیاه فضای کافی برای رشد ندارد یا خاک آن به اندازهی کافی غنی نیست، لازم است گلدان و خاک تعویض شود. بعلاوه از آنجایی که گیاهان پتوس رشد سریعی دارند، شاید لازم باشد نسبت به تعویض گلدان آنها اقدام کنید. تعویض گلدان و خاک پتوس باعث بهبود رشد گیاه و رفع مشکلات مربوط به سلامت آن شود.
اگر میبینید که ریشههای گیاه از ته گلدان خارج شده یا با آبیاری گیاه، بلافاصله آب از سوراخهای زهکشی خارج میشود، به این معنی است که گیاه شما به یک گلدان جدید نیاز دارد. گیاه را از گلدان خارج کنید و ریشهها را به آرامی ماساژ دهید تا شل شوند. سپس گیاه پتوس را در یک گلدان جدید بکارید که تنها چند سانتیمتر بزرگتر از گلدان قبلی باشد. فراموش نکنید که به محض پایان کار، کاملا گیاه خود را آبیاری کنید.
آیا گل پتوس سمی است؟
اگر کودک یا حیوان خانگی دارید، مراقب محل قرار دادن گلدان پتوس خود باشید. تمام قسمتهای این گیاه برای حیوانات خانگی و انسان سمّی است. این گیاه برای انسان، اسب، گربهها و سگها مسمومکننده است و ویژگیهای سمّی گیاه به خاطر کلسیم اگزالات نامحلول آن است. علائم مسمومیت با پتوس عبارت است از آبریزش شدید آب دهان، مشکلات بلع، استفراغ، تحریکات دهان و تورم زبان، لبها و دهان. بنابراین در نگهداری از گیاه پتوس مراقب باشید که این گیاه دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی باید قرار داده شود.
مشکلات مربوط به پتوس
پتوس یک گیاه آپارتمانی کلاسیک و گیاهی مناسب برای باغبانان تازهکار است. اما با این که این گیاهان نگهداری آسانی دارند، ممکن است دچار مشکلات خاصی نیز شوند. اگر متوجه مشکلی در پتوس خود شدید، میتوانید در ادامه با راهنمای حل مشکلات گیاه پتوس، گیاه خود را نجات دهید.
مشکلات نگهداری از پتوس در خاک: آبیاری بیش از حد پتوس
یکی از مسائلی که میتواند در رابطه با نگهداری از گیاه پتوس مشکلساز شود، آبیاری بیش از حد پتوس است. آبیاری بیش از حد این گیاه باعث پژمرده شدن برگهای پتوس و زرد شدن آنها میشود. بعلاوه آبیاری زیاد باعث میشود خاک برای مدتی طولانی مرطوب مانده و باعث پوسیدگی ریشههای پتوس شود که در نهایت با از بین رفتن گیاه همراه خواهد بود.
برای جلوگیری از این مشکلات سعی کنید از یک برنامهی آبیاری منظم برای پتوس دنبالهروی کنید و پیش از هر بار آبیاری، خاک را از نظر خشک بودن بررسی کنید. اگر چند سانتیمتر بالای خاک خشک بود میتوانید به آن آب بدهید. همچنین گلدان پتوس باید دارای سوراخ زهکشی کافی باشد تا آب اضافی از زیر آن خارج شود و سپس زیرگلدانی را نیز تخلیه کنید تا محیط زیر گلدان خشک باشد.
(از محصولات صفحه آگلونما، لیندا، نخل ماداگاسکار و آرالیا نیز بازدید کنید.)
زرد شدن برگهای گیاه پتوس
رایجترین مشکلی که برای گیاهان پتوس ایجاد میشود، زرد شدن برگهای آن است که میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. گاهی اوقات برگهای قدیمی زرد میشوند اما اگر متوجه زرد شدن برگهای زیادی شدهاید، حتما مشکلی وجود دارد.
اگر چندین برگ قدیمی به صورت همزمان زرد شدند، میتواند به خاطر کمآبی باشد. خاک گلدان را چک کنید و در صورت خشک بودن خاک، احتمالا مشکل همین است و لازم است به گیاه پتوس خود آب بدهید. بعلاوه اگر برگهای جوان و قدیمی گیاه شما در سراسر گیاه زرد شدهاند، پتوس شما احتمالا آب زیادی دریافت میکند و باید آن را از نظر زهکشی گلدان و میزان آبیاری تحت کنترل داشته باشید.
احتمال دیگر این است که پتوس نور کافی دریافت نمیکند. کمبود نور همچنین میتواند آبیاری بیش از حد را تشدید کند زیرا نور خورشید به گیاه اجازه میدهد تا به طور موثر از آب استفاده کند، بنابراین، قرار دادن گیاه در یک نقطهی روشن میتواند موثر باشد.
احتمال دیگر نیز عدم تعادل مواد مغذی است. اگر گیاه شما آب و نور کافی دریافت میکند اما برگهای آن شروع به زرد شدن کردهاند، احتمالا مدت زیادی است که به گیاه خود کود ندادهاید.
(مطلب آشنایی با آفت گیاهان آپارتمانی نیز میتواند برای شما مفید واقع شود.)
قهوهای شدن برگهای پتوس
قهوهای شدن برگهای پتوس نیز میتواند دلایل متعددی داشته باشد. لکههای قهوهای روی برگها میتواند به خاطر کمبود آب یا آبیاری بیش از حد گیاه باشد. به عنوان یک قانون کلی، اگر لکهها روشنتر و شکنندهتر هستند، حتما مشکل کمبود آب است و لازم است برای تایید خاک گلدان را بررسی کنید.
اگر لکهها تیرهتر و نرم هستند، به احتمال زیاد مشکل آبیاری بیش از حد پتوس است. به ویژه اگر ساقههای گیاه هم قهوهای شدهاند، خاک مرطوب است و روشنایی و زهکشی ضعیف است، میتواند مشکل آبیاری زیاد باشد. اگر پتوس شما در نور مستقیم خورشید باشد نیز ممکن است همین مشکل ایجاد شود. بنابراین مراقب این مساله نیز باید باشید.
اگر فقط نوک برگهای پتوس شما قهوهای شده است، احتمالا به خاطر وجود مواد شیمیایی مانند کلر در آب لولهکشی است. شاید لازم باشد حداقل 8 ساعت گیاه را در بیرون بگذارید تا این مواد شیمیایی از بین بروند و یا با آب مقطر یا آب باران گیاه خود را آبیاری کنید.
لکههای سیاه روی برگهای پوتوس
لکههای سیاه روی برگ پوتوس میتواند به خاطر آبیاری زیاد، پوسیدگی ریشهها یا دمای بسیار پایین محل نگهداری گیاه باشد. اگر به یکباره این لکهها ظاهر شدهاند و یا در یک بخش خاص از گیاه وجود دارند، اطمینان حاصل کنید که گیاه پوتوس در نزدیکی پنجره یا دریچهی کولر نباشد.
اگر لکههای سیاه به تدریج ایجاد شدند و کم کم گسترده شدند، شاید لازم باشد ریشههای گیاه خود را بررسی کنید. اگر ریشهها سیاه، نرم یا بدبو هستند، مشکل پوسیدگی ریشه است. در این صورت، خاک ریشه را تمیز کنید، بخشهای پوسیدهی ریشه را جدا کنید و آن را در خاک تازه بکارید. مطمئن شوید گلدان و خاک زهکشی مناسبی داشته باشند.
آفات
احتمال آفت گرفتن گیاه پتوس بسیار کم است اما گاهی اوقات ممکن است گیاه مورد حملهی شپشک آردآلود، کنه عنکبوتی یا سایر حشرات شود. اگر پوتوس دچار آفت شود، چکار میتوان کرد؟ محصولات مبتنی بر روغن چریش راه خوبی برای مقابله با اکثر آفات گیاهان آپارتمانی هستند. برای شپشک آردآلود و سایر شپشکها میتوانید از گوش پاککن یا پنبهی آغشته به الکل مالشی برای حذف آنها استفاده کنید. کنههای عنکبوتی را میتوان با شستن گیاه در حمام یا آشپزخانه از بین برد.
به طور کلی، لازم است مطمئن شوید گیاه شما نور کافی و مقدار مناسب آب دریافت میکند زیرا بسیاری از آفات جذب شرایط تاریک و مرطوب میشوند.
(به مطلب نگهداری از گیاه دیفن باخیا نیز رجوع کنید.)
نگهداری از پتوس در آب
قبلا گفتیم که میتوانید ساقههای بریده شدهی پوتوس را برای ریشهزایی در ظرف آب قرار دهید و پس از ریشهزایی آنها را در خاک گلدان بکارید. با این حال خیلی از افراد هستند که ترجیح میدهند پتوس خود را در آب نگهداری کنند. نگهداری از پتوس در آب روشی جذاب از نگهداری این گیاه است و به خاطر آسان بودن، خیلی از افراد ترجیح میدهند پتوس را در آب پرورش دهند.
پرورش پتوس در آب نیازی به تعویض گلدان ندارد و بعلاوه دیگر مسالهی آبیاری و کم و زیاد بودن آبیاری وجود نخواهد داشت! همهی اینها باعث میشود نگهداری پتوس در آب بسیار محبوب باشد. با این حال برای نگهداری گیاه پتوس در آب میتوانید به نکات زیر توجه کنید:
-
شیشه ، گلدان یا بتری شیشهای مناسب انتخاب کنید
برای نگهداری از پوتوس در آب میتوانید از هر ظرف شیشهای که در دسترس خود دارید، استفاده کنید. یک شیشهی قدیمی مربا یا بتری شیشه ای آب میتواند برای این کار مناسب باشد. در ابتدا برای اینکه بتوانید ریشههای پوتوس را ببینید، یک شیشهی شفاف انتخاب کنید. پس از آن میتوانید ظرفی با رنگ تیره انتخاب کنید که تا حدی نور را مسدود کند و از رشد جلبک در ظرف جلوگیری شود.
-
شیشه را با آب تمیز پر کنید
آب لولهکشی معمولا برای نگهداری پتوس در آب مناسب است و در اکثر موارد گیاهان به خوبی در آن رشد میکنند. با این حال، اگر آب لولهکشی شما کلر زیادی دارد، بهتر است اجازه دهید حدودا یک روز در یک ظرف باز بماند تا کلر آن تبخیر شود و یا از آبی استفاده کنید که فاقد کلر یا سایر مواد شیمیایی باشد. سپس میتوانید این آب را به ظرف مورد نظر پوتوس منتقل کنید و یا برای آبیاری سایر پتوسها استفاده کنید.
آب پتوس را بهتر است به طور منظم تعویض کنید تا از ماندن و کدر شدن آن جلوگیری شود. تعویض آب گلدان هر دو یا سه هفته مناسب است تا هم آب تمیز باشد و هم اکسیژن کافی برای رشد پتوس در آب وجود داشته باشد.
(از مطلب نگهداری از گیاه سرخس نیز بازدید کنید.)
-
اضافه کردن کود به آب
معمولا پوتوس در آب خالی به خوبی رشد میکند و نیاز به کوددهی کمی دارد. شما میتوانید یک کود مایع ارگانیک تهیه کنید و به گیاه بدهید. قبل از قرار دادن قلمهها در آب، چند قطره کود مایع اضافه کنید. پس از این بهتر است هر 4 تا 6 هفته به آب ظرف پتوس، کود اضافه کنید.
-
قرار دادن گیاه در آب
قلمههای پوتوس را در ظرف قرار دهید و مطمئن شوید که انتهای بریده شدهی قلمه کاملا در آب قرار داشته باشد. چند هفته صبر کنید تا ریشههای آن را مشاهده کنید. با گذشت زمان این ریشهها بلندتر میشوند و قلمهها رشد جدیدی خواهند داشت.
-
هر یک یا دو هفته آب گلدان را عوض کنید
آب به مرور زمان اکسیژن خود را از دست میدهد، بنابراین توصیه میشود هر یک یا دو هفته آب ظرف را دور بریزید و ظرف را با آب تازه پر کنید. برخی از افراد این کار را هفتهای یکبار انجام میدهند که میتواند برای سلامت گیاه پوتوس موثر باشد.
-
مطمئن شوید ریشهها زیر سطح آب باشند
برخی از ریشهها یا بخشهایی از ریشه ممکن است از آب خارج شده و در معرض هوا قرار گیرد. این کار سودمند است اما بیشتر ریشهها باید زیر آب غوطهور شوند. مراقبت از این امر آسان است؛ فقط کافی است به ظرف پوتوس نگاه کنید و آن را تا حد مناسبی از آب پر کنید.
مشکلات نگهداری پتوس در آب
نگهداری از گیاه پتوس در آب همیشه هم بدون دردسر و ساده نیست و در این مسیر ممکن است با مشکلات متعددی مواجه شوید. برای مثال انتخاب یک ظرف شیشهای و شفاف برای نگهداری پتوس در آب باعث میشود به مرور زمان روی شیشه جلبک بزند و مجبور میشوید هر از گاهی آن را شسته و تمیز کنید. در ادامه به برخی از این مشکلات و روشهای رفع آنها اشاره میکنیم:
زرد یا قهوه ای شدن برگهای پوتوس در آب میتواند به خاطر نور کم یا زیاد، کوددهی زیاد یا ناکافی و استفاده از آب آلوده باشد. اینها تنها احتمالات برای مشکلات پتوس در آب هستند. بنابراین لازم است این شرایط را تحت کنترل داشته باشید تا ببینید در چه شرایطی گیاه شما بهترین عملکرد را دارد.
تجمع جلبکها نیز یکی دیگر از مشکلات نگهداری از پوتوس در آب است. بهتر است از یک ظرف تیره استفاده کنید تا نور کمتری به ظرف برسد.
توقف رشد برگها میتواند به خاطر بالا بودن یا پایین بودن بیش از حد دمای محیط و یا کود ناکافی باشد.
(به مطلب نگهداری از گیاه لیندا نیز رجوع کنید.)
گل پتوس در فنگ شویی
فنگ شویی یک عمل باستانی برای داشتن سبک زندگی متعادل در خانه است. گیاه پوتوس نماد رفاه و خوششانسی است و به طور طبیعی، نگهداری از گیاه پتوس در خانه ایدهی خوبی به نظر میرسد. تنها مساله این است که پتوس را در کجا قرار دهیم؟ جزئیات در فضای فنگ شویی از اهمیت زیادی برخوردار است. بنابراین گیاهان پِتوس را باید در مناطقی با انرژی مُرده مانند بالای کابینتها و در گوشههای خالی قرار دهید. گیاهان با انرژی چوب مرتبط هستند و باید به سمت شرق یا جنوب شرقی قرار داده شوند.
گیاهان پوتوس هوا را تصفیه میکنند و برای فنگشویی بسیار عالی هستند. مدیریت آنها نیز آسان است و اگر آبیاری آنها را فراموش کنید مشکلی ایجاد نمیشود. در فرهنگ چینی پتوسِ ابلق نماد ثروت فراوان است. این گیاه بسیار خوشیمن است و انرژی مثبتی به خانه میآورد. در فرهنگهای دیگر نیز پوتوس نمادی از استقامت است که میتواند رشد پایداری داشته باشد.
(از مطلب نگهداری از گیاه دراسنا نیز بازدید کنید.)
شیر برای گل پتوس
شاید دادن شیر به گیاه کمی عجیب به نظر برسد اما در هر صورت شیر میتواند برای گیاهان بسیار مفید باشد. احتمالا تعجب میکنید اگر بشنوید آبیاری گاه به گاه گیاهان با شیر دقیقا همان چیزی است که به آن نیاز دارند. اما اولین چیزی که برای دادن شیر به گیاهان از جمله پوتوس باید در نظر داشته باشید این است که تعادل را رعایت کنید. اگرچه آبیاری گیاه با شیر بسیار مفید است اما شیر زیاد میتواند اثرات مخرب داشته باشد.
مانند کوددهی بیش از حد، غرق کردن گیاهان در شیر یا استفادهی مداوم از شیر به امید رشد فراوان گیاه پوتوس میتواند منجر به توقف رشد گیاه، پژمردگی، پوسیدگی و غیره شود و در نهایت گیاه شما از بین خواهد رفت.
(به مطلب نگهداری از گیاه برگ انجیری نیز مراجعه کنید.)
فواید گل پتوس
گیاه پتوس یکی از سادهترین گیاهان برای نگهداری در آپارتمانها هستند که میتوانند در شرایط محیطی مختلف به خوبی دوام بیاورند. این گیاهان برای تصفیهی هوا از فرمالدئید، بنزن و مونوکسید کربن بسیار مفید هستند و در عین حال به از بین بردن بوی بد نیز کمک میکنند. پوتوس همچنین میتواند به کاهش سوزش چشم پس از روزهای طولانی خیره شدن به صفحه نمایش، کمک کند.
بنابراین از خرید گیاه پتوس و نگهداری از آن در خانه غافل نشوید. ضمن اینکه گیاه پتوس قیمت کمتری نسبت به بسیاری از گیاهان تزئینی آپارتمانی دارد. قیمت گل پتوس را میتوانید از مغازههای گلفروشی یا فروشگاههای گلفروشی آنلاین مانند فروشگاه اینترنتی گل باما بپرسید.