معرفی گیاه پپرومیا
پپرومیا (Peperomia) گیاه استوایی چند ساله از خانوادهی Piperaceae است. گیاهان پپرومیا اپیفیت هستند؛ به این معنی که ریشهی آنها رطوبت و مواد مغذی را از هوا و آب جذب میکنند. به دلیل اندازهی کوچک و نگهداری کم، پپرومیا یک گیاه آپارتمانی ایدهآل است که مراقبت آسانی دارد و نیازهای غذایی کمی دارد. اگرچه این گیاه دارای برگهای ضخیم و گوشتی است اما از خانوادهی ساکولنتها محسوب نمیشود و بر خلاف ساکولنتها، رطوبت بالا را ترجیح میدهد و به آب بیشتری نسبت به ساکولنت یا کاکتوس نیاز دارد.
گیاه پِپرومیا با برگهای متنوع زیادی وجود دارد که برخی از آنها دارای برگهای قلبی یا نیزهای شکل هستند و برخی دیگر برگهای بیضی شکل دارند. برگهای پِپرومیا میتواند صاف، موجدار یا چروکیده باشد و بعلاوه ممکن است دارای نقشهای مرمری، خالدار یا راهراهی باشد. یکی از نکات مشترک بین همهی پپرومیاها، گل آنهاست. گلهای پِپرومیا شبیه خوشههای سفید یا سبز رنگ است که در انتهای ساقههای بلند میرویند. با این حال، این گیاه به ندرت در داخل خانه گل میدهد. به پپرومیا گیاه رادیاتور (radiator plant) نیز گفته میشود زیرا این گیاه در یک محیط گرم و روشن رشد میکند.
ظاهر گل پپرومیا
پپرومیا گیاهی با نیازهای نگهداری کم و انتخاب خوبی برای افراد مبتدی است. این گیاه شاخ و برگهایی در اشکال، اندازه، رنگ و بافتهای مختلف دارد و حتما گل پپرومیا قلبی یا پپرومیا چرمی و چروک را دیدهاید. این گیاه بومی مناطق گرمسیری آمریکای مرکزی و جنوبی است و ظاهری ساکولنتمانند دارد. این گیاه در رطوبت بالا، آب متوسط تا کم و نور غیرمستقیم خورشید به خوبی رشد میکند. در ادامهی این مطلب ضمن مشاهدهی عکس گل پپرومیا در خصوص نگهداری از گیاه پپرومیا قاشقی، تکثیر پپرومیا و قیمت گل پپرومیا نیز میتوانید مطالعه کنید.
آیا پپرومیا ساکولنت است؟
بسیاری از گونههای پِپرومیا (اما نه همهی آنها) دارای ویژگیهای ساکولنت هستند. این بدان معنی است که آنها سازگاریهای خاصی برای کمک به ذخیرهی آب یا کاهش مصرف آب دارند که به آنها کمک میکند آبیاری نادر یا شرایط خشک را بهتر تحمل کنند.
ساکولنتها دستهبندی دقیقی از گیاهان نیستند و بیشتر محموعهای از سازگاریها هستند که گیاهانی از خانوادههای مختلف از خود نشان میدهند. گیاهان خاصی وجود دارد که به طور قطعی ساکولنت در نظر گرفته میشوند و برخی از گونههای پِپرومیا مانند پپرومیای روتوندیفولیا نیز مانند ساکولنت هستند.
اندازهی گیاه قاشقی
اگرچه گونههای زیادی از گیاه پپرومیا وجود دارد اما همهی آنها تقریبا کوچک هستند و رشد کمی دارند، به طوری که بیشتر از 30 سانتیمتر رشد نمیکنند. البته برخی از گونههای پپرومیا میتوانند تا 60 سانتیمتر نیز رشد داشته باشند. برخی از این گلهای قاشقی بوتهای هستند و برخی دیگر به صورت گیاهان رونده و دنبالهدار، اما محدودهی گسترش این گیاهان معمولا بین 20 تا 30 سانتیمتر است. به همین خاطر، پپرومیا یا گل قاشقی یک گیاه آپارتمانی ایدهآل برای خانههای کوچک است و به ندرت نیاز به تعویض گلدان دارد.
انواع پپرومیا
انواع مختلفی از گیاه پِپرومیا وجود دارد که مناسب نگهداری در فضای خانه هستند. در ادامهی این مطلب به معرفی برخی از بهترین انواع گل پپرومیا برای نگهداری در خانه، اداره یا سایر فضاهای داخلی میپردازیم.
-
گیاه پپرومیا هندوانه ای (Watermelon peperomia)
گیاه پپرومیا برگ هندوانه ای یک نمونهی فوقالعاده از این گیاهان است که با برگهای گرد و کمی نوک تیز با راه راههای سبز تیره و نقرهای مایل به سبز روشن مشخص میشود که بسیار شبیه قسمت بیرونی هندوانه است و به همین خاطر به آن پپرومیای هندوانه ای گفته میشود. این گونهی گیاهی تا حدد 20 سانتیمتر رشد میکند و یک انتخاب عالی برای فضاهای کوچک است که میخواهید با گیاهان سرسبز آپارتمانی تزئین کنید.
-
پپرومیا متالیک (Metallic peperomia)
پِپرومیا متالیک که با نام گیاه پپرومیا روسو (Peperomia rosso) نیز شناخته میشود، دارای برگهایی بسیار نوک تیزتر از سایر انواع پپرومیا است. قسمت بالای برگهای گل پپرومیا روسو به رنگ سبز تیره با درخشندگی نقرهای مانند است و قسمتهای پایینی برگها رنگ قرمز تیره دارد.
این گونه از پِپرومیا اگر نور روشن و غیرمستقیم دریافت کند، میتواند گل بدهد اما رنگ تیرهی این گیاه، آن را برای فضاهایی با نور طبیعی کمتر ایدهآل میکند. اگر اتاق تاریکی دارید یا میخواهید گیاهی برای نقاط کمنورتر خانهی خود انتخاب کنید، پِپرومیا متالیک یک انتخاب عالی است.
-
جید پپرومیا (Jayde Peperomia)
این نوع پِپرومیا که به آن پپرومیا قطره باران، گیاه پپرومیا سکه ای یا گیاه پول چینی نیز گفته میشود، دارای برگهای سبز زمردی براق و گوشتی است که بسیار شبیه قطرهی باران به نظر میرسد. گل پپرومیا قطره باران نیز با دریافت نور کافی میتواند گل بدهد و خوشههای سفید رنگی ایجاد میکند که به گیاه زیبایی بینظیری میبخشند. نور روشن همچنین به این گیاه کمک میکند تا رنگ سبز تیرهی خود را حفظ کند و بنابراین بهتر است آن را در اتاقهایی با نور زیاد قرار دهید.
-
پپرومیا قاشقی ابلق (Baby Rubber Plant)
یکی از نکات مثبت در مورد گیاه پِپرومیا این است که تنوع بالایی دارد. گل پپرومیا قاشقی دارای برگهای گرد با درخشندگی براق و زیبا است. این گونه نیز دارای ارقام مختلفی است که برخی از آنها ممکن است طیفی از رنگها مانند سبز تیره، سبز روشن، نقرهای، زرد یا سفید در لبهها و طرح مرمری مانند گیاه پپرومیا ابلق داشته باشند. مطمئن شوید گل پپرومیا ابلق نور روشن و غیرمستقیم کافی دریافت میکند تا بتواند رنگ و طراحی برگهای خود را حفظ کند.
-
گیاه پپرومیای رشته لاکپشتی (String of Turtles Peperomia Plant)
این گونه از گیاه پِپرومیا که با نام گل پپرومیا پروستراتا (Peperomia prostrata) نیز شناخته میشود، یکی از محبوبترین انواع پپرومیای آپارتمانی است که با برگهای گرد و ریز آن شناخته میشود. این برگها روی تاکهای باریک و دنبالهدار رشد میکنند و شبیه پوستههای لاک پشت با الگوی سبز روشن و تیرهی خالدار خود هستند. این گیاه را میتوانید در یک سبد آویز بکارید یا روی میز یا پایه قرار دهید تا به صورت آبشاری رشد کند.
-
جید دنبالهدار (Trailing Jade)
جید دنباله دار یا پپرومیا روتوندیفولیا (Peperomia rotundifolia) یکی دیگر از گونههای گیاه پِپرومیا است. اگر طرفدار گیاه پپرومیا با برگهای زیبا و گرد هستید، این گونه را دوست خواهید داشت. این برگهای گرد گوشتی شبیه برگهای ساکولنت هستند و دنباله دار بودن آن نیز مانند ترکیبی جذاب از یک ساکولنت و یک پیچک دنباله دار است.
بنابراین اگر به دنبال گیاهی خاص هستید جید دنباله دار یک انتخاب مناسب است. برای نگهداری از این گیاه مطمئن شوید رطوبت کافی برای آن فراهم کنید و دمای اتاق را نیز ثابت نگه دارید. این گیاه در سبدهای آویز بهترین عملکرد را خواهد داشت.
-
گیاه پپرومیا چروک قرمز (Red Ripple Peperomia)
اگر از گیاهانی با شاخ و برگ سبز خسته شدهاید و به دنبال تنوعی خاص هستید گیاه پپرومیا قرمز چروک میتواند یک انتخاب ایدهآل برای شما باشد. گل پپرومیا چروک که با نام گیاه پپرومیا کاپراتا (Peperomia caperata) نیز شناخته میشود، برگهای قلبی شکل به رنگ قرمز تیره و بنفش و بافتی موجدار دارد و رنگ تیرهی آن، به شما امکان میدهد گل پپرومیا قرمز چروک را در شرایط نوری کمتر قرار دهید. بنابراین این نوع گیاه پپرومیا قلبی مناسب اتاقهای تاریک خانه است و میتواند رنگ و طراوت به محیط بیافزاید.
-
گیاه پپرومیا چروک سبز (Emerald Ripple Peperomia)
این گیاه نیز مشابه پپرومیای چروک قرمز است و با نام گل پپرومیا کاپراتا نیز شناخته میشود. تفاوت این گیاه با پپرومیای قرمز در برگهای سبز زمردی آن است که جلوهای زیبا و درخشان دارد. این گل پپرومیا سبز باید نور بیشتری دریافت کند تا رنگ سبز برگهای خود را به خوبی حفظ کند.
-
پپرومیا اسکاندیس (Peperomia Scandens)
دو نوع از گیاه پپرومیا اسکاندیس وجود دارد که یکی دارای برگهای سبز و دیگری دارای برگهای رنگارنگ است. هر دوی این گونهها گیاهانی دنبالهدار با برگهای ضخیم و براق هستند. نگهداری از این نوع گل پپرومیا رونده بسیار آسان است و از آنجایی که بومی جنگلهای بارانی استوایی است، در شرایط مرطوب با نور روشن و غیرمستقیم به خوبی رشد میکند. بعلاوه میتوان برای این گیاه نور مصنوعی، ابیاری گاه به گاه و مهپاشی فراهم کرد تا رشد مناسبی داشته باشد.
نگهداری از گیاه پپرومیا
پِپرومیا یک گیاه فوقالعاده برای نگهداری در خانه است و ویژگیهای زیادی دارد که آن را به گیاه آپارتمانی ایدهال تبدیل میکند. این گیاه با تنوع شاخ و برگهای زیاد و تحمل طیف وسیعی از شرایط رشد، برای هر کسی که به دنبال یک گیاه آپارتمانی جدید و زیبا است، میتواند مناسب باشد.
اما نحوه نگهداری از گیاه پپرومیا چگونه است؟ اکثر گیاهان پِپرومیا باید در مکانی روشن با نور غیرمستقیم خورشید و دمایی بین 18 تا 26 درجهی سانتیگراد نگهداری شوند. علاوه بر اینکه خاک خوب با زهکشی مناسب برای پِپرومیا ضروری است، آبیاری باید پس از خشک شدن سطح بالایی خاک انجام شود و کوددهی به پپرومیا نیز در فصل رشد ماهی یکبار کافی است. در ادامه بیشتر در خصوص نگهداری پپرومیا صحبت خواهیم کرد.
نحوه مراقبت از گیاه پپرومیا: 1. آبیاری
آبیاری گیاه پپرومیا باید پس از خشک شدن چند سانتیمتر بالای سطح خاک انجام شود و سپس آبیاری کامل کنید تا آب اضافی از سوراخهای زهکشی زیر گلدان خارج شود. در آّبیاری این گیاه باید دقت کافی داشته باشید چرا که آبیاری بیش از حد یکی از مشکلات رایج در نگهداری از پپرومیا است.
خیلی از افراد با آبیاری بدون برنامهی گیاهان آپارتمانی باعث از بین رفتن آنها میشوند. نشانههای آبیاری بیش از حد پپرومیا میتواند پوسیدن ساقهها، پژمرده شدن یا زرد شدن برگها، سنگین شدن گلدان و غرقاب شدن خاک باشد.
آبیاری پِپرومیا را به صورت روتین انجام ندهید و سعی کنید از قانون خشک شدن خاک پیروی کنید.
طرز نگهداری از گیاه پپرومیا: 2. نور
گیاهان پپرومیا در نور روشن و غیرمستقیم خورشید بهترین عملکرد را دارند. یک پنجرهی رو به شرق یا غرب برای قرار دادن این گیاه در بیشتر مواقع سال، ایدهآل است. تنها چیزی که باید حواستان باشد این است که گیاه نباید نور مستقیم زیادی در طول ماههای تابستان دریافت کند زیرا باعث سوختن برگهای گیاه میشود.
اگر گیاه پپرومیا را در جایی قرار دهید که نور روشن کافی دریافت نکند، گیاه شما سعی میکند به سمت نور موجود کشیده شود و به این ترتیب ظاهر پایهدار میگیرد. اگر این اتفاق افتاد، میتوانید به سادگی گیاه را هرس کنید و تا دوباره ظاهر جمع و جور و فشرده به خود بگیرد و سپس حتما آن را به مکانی مناسب و روشن انتقال دهید.
نور روشن و غیرمستقیم خورشید بهترین شرایط برای نگهداری از گیاه پپرومیای آپارتمانی است.
شرایط نگهداری از گیاه پپرومیا: 3. نیازهای رطوبت گل قاشقی
اگرچه اکثرا تصور بر این است که گیاه پپرومیا نیاز به رطوبت بالایی دارد اما این برای اکثر گونههای پپرومیا صادق نیست. بسیاری از این گیاه ویژگیهای ساکولنتی در برگهای خود دارند و بنابراین میتوانند رطوبت کم و آبیاری گاه به گاه را تحمل کنند. این ویژگی این گیاهان را به یک گیاه آپارتمانی ایدهآل تبدیل میکند چرا که معمولا خانهها سطح رطوبت پایینی دارند.
نیازهای رطوبت گیاه پِپرومیا بستگی به گونهی آن دارد. بهترین راهنما این است که به برگهای گیاه خود توجه کنید، هر چه برگها ضخیمتر و ساکولنتیتر باشند، گیاه شما رطوبت کمتری را تحمل میکند.
شرایط نگهداری از گیاه پِپرومیا: 4. خاک مناسب گیاهان پپرومیا
همانطور که پیشتر هم گفتیم، آبیاری بیش از حد یکی از مشکلاتی است که باید از آن اجتناب کرد. بنابراین یک مخلوط خاک گلدانی با زهکشی خوب برای گیاهان پِپرومیا ضروری است. معمولا یک مخلوط مساوی از پیت ماس و پرلیت و ماسه برای کاشت این گیاه مناسب است.
طرز نگهداری از گیاه پپرومیا: 5. تعویض گلدان پپرومیا
اکثر گیاهان پپرومیای آپارتمانی نیازی به تعویض گلدان ندارند و معمولا در گلدانهای نسبتا کوچک به خوبی رشد میکنند. بنابراین با خیال راحت پپرومیای خود را در گلدانی فعلی آن نگهداری کنید زیرا بعید است باعث آسیب به آن شود. اما به طور کلی ایدهی خوبی است که هر 2 یا 3 سال گلدان این گیاه را تعویض کنید تا از فشرده شدن بیش از حد مخلوط خاک آن و کم شدن میزان زهکشی خاک، جلوگیری شود.
نگهداری پپرومیا در گلدان جدید
شما میتوانید گلدانی با اندازهی گلدان فعلی پِپرومیا و یا گلدانی بزرگتر انتخاب کنید. گلدان جدید را با مخلوط خاک مناسب پر کنید. نصف خاک را به گلدان جدید اضافه کنید و نصف دیگر را کنار بگذارید. به آرامی گیاه پِپرومیا را از گلدان فعلی خود خارج کنید و تا حد امکان خاکهای قدیمی اطراف ریشه را جدا کنید. سپس آن را در گلدان جدید قرار داده و باقیمادهی خاک گلدان را به آن اضافه کنید. خاک اطراف ریشهها را به آرامی سفت کنید اما از فشرده کردن زیاد آن اجتناب کنید. در نهایت نیز گیاه را به طور کامل آبیاری کنید و مطمئن شوید پپرومیای شما در گلدان جدید خود به خوبی مستقر شده است.
نحوه مراقبت از گیاه پپرومیا: 6. کوددهی به گیاه قاشقی
گونههای مختلف پپرومیا نیاز به کوددهی سبکی دارند و اگر بیش از حد به گیاه خود کود بدهید، بیشتر احتمال دارد که گیاه شما دچار مشکل شود. شما میتوانید از کود متعادل 10-10-10 محلول در آب ماهی یکبار در فصول رشد استفاده کنید.
از کوددهی زیاد به گیاهان پپرومیا اجتناب کنید زیرا باعث سمی شدن برخی از مواد مغذی و کمبود برخی دیگر میشود و گیاه شما دچار مشکل خواهد شد.
هرس کردن گیاه پپرومیا
در مورد هرس گیاه پِپرومیا نیاز نیست خیلی ظریف و حساس باشید. این گیاهان به خوبی هرس را تحمل میکنند بنابراین از این کار اجتناب نکنید. گیاه پپرومیا معمولا به خاطر ظاهر جمع و جور و کوچک آن پرطرفدار است و به همین خاطر وقتی گیاه رشد نامتعارفی دارد، بهتر است نسبت به هرس آن اقدام کنید. به غیر از هدف آرایشی گیاه، هرس کردن زمانی برای حذف هر گونه برگهای آسیب دیده یا شاخههای مردهی گیاه است.
تشخیص زودهنگام شاخ و برگهای ناسالم، جدا کردن آنها و جلوگیری از بیشتر شدن مشکل، یکی از نکات مهم در نگهداری از پِپرومیا است.
تکثیر گل پپرومیا
تکثیر پپرومیا قلبی یا تکثیر پپرومیا روسو و غیره بسیار آسان است و راه خوبی برای گسترش مجموعهی گیاهان و هدیه دادن آنها به دیگران به شمار میرود. دو روش اصلی برای تکثیر گیاه پِپرومیا وجود دارد که شامل قلمه زدن برگ و قلمه زدن ساقه میشود. روشی که برای تکثیر این گیاه استفاده میکنید بستگی به نوع پپرومیای شما و ترجیح شخصیتان دارد.
گونههای مختلف پپرومیا با قلمه زدن ساقه بهتر تکثیر میشوند زیرا با اطمینان بیشتری تنوع برگها حفظ میشود.
تکثیر پِپرومیا از طریق قلمه زدن برگ
- سینی و گلدان مورد نظر را زودتر آماده کنید و از مخلوط مساوی کمپوست و پرلیت استفاده کنید.
- از تجهیزات تمیز برای تکثیر پپرومیا استفاده کنید زیرا آلودگی و مشکلات قارچی باعث عدم موفقیت تکثیر آن میشود.
- یک برگ سالم از گیاه را با ساقه یا بدون ساقهی آن جدا کنید.
- شما میتوانید از یک برگ کامل برای تکثیر گیاه استفاده کنید اما توصیه میشود برگ را از عرض به دو نیمه تقسیم کنید.
- لبههای بریدهی برگ را به پودر ریشهزایی آغشته کنید.
- یک سوراخ کوچک در خاک ایجاد کنید و قلمهی برگ را تا 1 یا 2 سانتیمتر در خاک فرو کنید.
- قلمه را با لبهی بریده به سمت پایین در خاک بگذارید و خاک اطراف آن با محکم کنید.
- گیاه را کاملا آبیاری کنید.
- روی قلمهها را با استفاده از کیسه بپوشانید و آن را در نور غیرمستقیم خورشید با دمای معمولی اتاق قرار دهید.
- هر چند روز یکبار برای جلوگیری از افزایش رطوبت و رشد قارچ، چند ساعت پوشش گلدان را بردارید.
- اولین چیزی که متوجه آن میشوید ایجاد ریشه از لبهی بریده برگ است و سپس شاخهی جدید و رشد گیاه را خواهید دید.
- با رشد قلمهها و ایجاد برگهای جدید میتوانید آنها را به گلدان دیگری منتقل کنید.
تکثیر پِپرومیا با استفاده از قلمهی ساقه
این نوع قلمهزنی و تکثیر پِپرومیا معمولا در فصل بهار و با شروع رشد جدید در گیاه انجام میشود. در ادامه به یک راهنمای گام به گام و کامل برای قلمه زدن و تکثیر گیاه قاشقی میپردازیم.
- یک ساقهی سالم از گیاه جدا کنید که حداقل سه جفت برگ داشته باشد.
- جفت برگهای پایینی را جدا کنید تا قسمت کوتاهی از ساقه مشخص شود.
- انتهای ساقه را به پودر ریشهزایی آغشته کنید.
- یک سوراخ کوچک در گلان ایجاد کنید و قلمه را درون آن گذاشته، خاک اطراف را محکم کنید.
- محیط گلدان را کاملا آبیاری کنید.
- باقی مراحل قلمه زنی برگ را دنبال کنید.
گلدهی گل پپرومیا
گیاهان پِپرومیا به خاطر گلهایشان شناخته شده نیستند. با این حال برخی از گونهها میتوانند گلهای زیبایی بدهند. جذابیت واقعی گیاه پپرومیا به خاطر شاخ و برگهای فوقالعادهی آن است که باعث میشود گلدهی آن کمتر مورد توجه باشد.
آیا گیاه پپرومیا سمّی است؟
خوشبختانه پپرومیاها برای انسانها و حیوانات خانگی کاملا ایمن است و هیچ خطری برای حیوانات خانگی از نظر تماس یا بلعیدن وجود ندارد. بعلاوه افرادی که کودک دارند نیز میتوانند با خیال راحت از گیاه پپرومیا در خانهی خود نگهداری کنند و ان را هر جایی که دوست دارند، بگذارند چرا که این گیاه برای کودکان خطری به همراه نخواهد داشت.
مشکلات و بیماریهای رایج گیاه پپرومیا
علت پژمرده شدن گل قاشقی
گیاهان قاشقی به دو دلیل ممکن است پژمرده شوند: آبیاری زیاد و آبیاری کم! به نظر میرسد آبیاری کم یکی از دلایل واضح پژمردگی باشد اما در مورد آبیاری بیش از حد کمی عجیب به نظر میرسد. دلیل این امر این است که در هر دو حالت گیاه آب کافی دریافت نمیکند.
گیاهی که آب کمی دریافت میکند خشک، چروکیده و پژمرده میشود و ممکن است نوک برگها ترد شود. خاک با لمس کردن کاملا خشک به نظر میرسد و وقتی انگشت خود را در خاک فرو کنید تا ته آن خشک است. در این صورت ریشهها به آب دسترسی ندارند و لازم است آبیاری کافی و نظارت بر رطوبت خاک انجام شود.
آبیاری بیش از حد پپرومیا
در مورد آبیاری بیش از حد، مساله میتواند پیچیدهتر باشد. آبیاری زیاد باعث پوسیدگی ریشهها و از بین رفتن آنها میشود. اگر ریشهها از بین بروند گیاه نمیتواند آب مورد نیاز خود را جذب کند. اگر احساس کردید مشکل گیاه آبیاری بیش از حد است، لازم است نسبت به احیای گیاه خود اقدام کنید و حتی ممکن است گیاه کاملا از بین برود. اگر مشکل خیلی شدید نیست فقط آبیاری را متوقف کنید و بگذارید خاک خشک شود و سپس برگها و شاخههای آسیبدیده را جدا کنید.
توصیه میشود برای جلوگیری از هرگونه مشکل، پیش از آبیاری خاک را بررسی کنید و اگر چند سانتیمتر بالای خاک خشک بود به آن آب بدهید.
علت ریزش برگهای گیاه پپرومیا
ریزش برگها میتواند به خاطر الگوی طبیعی رشد گیاه باشد و هم میتواند نشانهای از مشکلات باشد. گیاه پِپرومیا در پروسهی رشد خود شاخ و برگهای جدید میدهد و به همین خاطر اغلب برگهای پایینی و قدیمیتر میریزد تا انرژی مورد نیاز شاخ و برگ جدید تامین شود. این مساله کاملا طبیعی است و نیازی به نگرانی نیست.
با این حال اگر برگها از بخشهای مختلف گیاه میریزد، میتواند نشانهی مشکلی جدی باشد. اگر به تازگی گیاه را خریدهاید، ممکن است این ریزش برگها به خاطر نگهداری نادرست یا حمل و نقل نامناسب گیاه باشد که در این صورت با نگهداری مناسب، گیاه به مرور زمان بهبود مییابد.
دو عامل رایج ریزش برگ پپرومیا
ریزش برگها همچنین میتوان نشانهی ابیاری بیش از حد باشد، بنابراین به طور مرتب خاک را بررسی کنید و در صورت لزوم به گیاه آب بدهید. اگرچه پِپرومیا خیلی مستعد ابتلا به بیماری نیست اما ریزش برگها میتواند به خاطر آلودگی به آفات و بیماریها باشد. در این صورت زیر و روی برگها را به خوبی بررسی کنید و اگر مشکلی را شناسایی کردید سریعا آن را درمان کنید.
علت زرد شدن برگهای پِپرومیا
دلایل متعددی برای زرد شدن برگهای پپرومیا وجود دارد که از جملهی انها میتوان به آبیاری نامناسب، نور بیش از حد خورشید یا واکنش به تغییر ناگهانی دما و موقعیت اشاره کرد. دلیل اصلی زرد شدن برگها در گل قاشقی، نور خورشید زیاد است. درحالی که این گیاهان در نور روشن و غیرمستقیم خورشید به خوبی رشد میکنند اما با نور مستقیم و زیاد خورشید واکنش خوبی نشان نمیدهند.
این گیاه در زیستگاه طبیعی خود زیر سایهبان جنگلهای استوایی و نیمه گرمسیری رشد میکند و بنابراین نور مستقیم خورشید به آن نمیرسد. بنابراین با نور زیاد و مستقیم ممکن است برگها به کلی پژمرده شوند و یا زرد شوند. گاهی اوقات لکههای سوختگی در نوک یا لبهی برگها نیز ایجاد میشود. علت دیگر زرد شدن برگهای پپرومیا، آبیاری بیش از حد است که میتوانید با توجه به آنچه در مورد آبیاری این گیاه بیان کردیم، از وقوع مشکلات احتمالی جلوگیری کنید.
علت پیچ خوردن و چروک شدن برگهای پپرومیا
این مشکل کمی غیرعادی است اما معمولا به خاطر کمبود مواد مغذی ایجاد میشود. ابتدا گیاه را از نظر آفاتی مانند کنه عنکبوتی یا شپشک آردآلود بررسی کنید و اگر حشرهای پیدا کردید با استفاده از صابون حشرهکش آنها را از بین ببرید. از سوی دیگر، اگر برگها و ساقههای گیاه به نظر سالم میرسند، باید کوددهی را در نظر بگیرید.
کمبود کلسیم یکی از دلایل چروک شدن برگهای پپرومیا است که ممکن است به خاطر آبیاری بیش از حد در یک محیط رشد اسیدی مانند پوده باشد. اسیدیتهی بالا باعث کاهش کلسیم در خاک و جلوگیری از جذب آن توسط گیاه میشود. استفاده از نیتروژن یا فسفر بیش از حد نیز میتواند مانع از جذب کلسیم توسط پپرومیا شود.
بیماریهای گیاه پپرومیا
پِپرومیا نسبتا مقاوم به بیماری است اما چند بیماری باکتریایی و قارچی هست که باید مراقب آنها بود. شایعترین بیماری که گیاه پپرومیا را درگیر میکند، پیتیوم است که باعث پوسیدگی ساقهها و ریشهی گیاه میشود. این بیماری جدیترین مشکلی است که پپرومیا با آن مواجه میشود و میتواند باعث از بین رفتن سریع گیاه شود.
بیماری پیتیوم گل پپرومیا
پیتیوم یک عفونت قارچی است که در شرایط بیهوازی خاک غرقاب شده رشد میکند و به همین خاطر است که باید از آبیاری بیش از حد پپرومیا اجتناب کرد. پیتیوم میتواند پیش از بروز علائم بسیار پیشرفته باشد زیرا معمولا از ریشهی گیاه شروع میکند. ممکن است متوجه لکههای سیاه روی ساقههای گیاه شوید اما در این مرحله دیگر خیلی دیر شده است.
اگر خاک غرقابی است باید احتمال وجود پیتیوم را در نظر بگیرید و با جدا کردن ریشههای آسیبدیده به حفظ گیاه کمک کنید. هرس تهاجمی قسمتهای آسیبدیدهی ریشه و گیاه و تعویض گلدان آن، بهترین امید برای نجات گیاه است.
علت وجود لکههای سیاه روی برگهای پِپرومیا
لکههای سیاه یا قهوهای روی برگهای پپرومیا چیزی است که باید فورا مورد بررسی قرار گیرد. محتملترین مشکل، بیماری عفونی لکه برگی مانند سرکوسپورا، فیلوستیکتا یا ریزوکتونیا است. راهحل درمان این بیماری این است که سریعا گیاه را از سایر گیاهان آپارتمانی خود جدا کرده و قسمتهای آلودهی آن را جدا کنید. بهتر است کل برگها را جدا کنید و گیاه را کاملا هرس کنید تا اطمینان حاصل شود تمام نقاط بیماری حذف شده است. برای این کار حتما از قیچی یا قیچی هرس استریل و ضدعفونی شده استفاده کنید.
آفات گیاه پِپرومیا
پپرومیا تقریبا نسبت به آفات مقاوم است اما همچنان مانند سایر گیاهان آپارتمانی ممکن است دچار پشههای قارچی، کنه و شپشک آردآلود شود.
پشههای قارچی، پشههای سیاه کوچکی هستند که در خاک مشاهده میشوند. آسیب به گیاهان توسط لاروها انجام میشود که از ریشهی گیاه تغذیه میکنند اما پشههای بالغ آسیبی به گیاه نمیرسانند. کاهش آبیاری و پوشاندن خاک گلدان با ماسه به کنترل این آفات کمک میکند. بعلاوه افزودن مقدار کمی پودر دارچین بالای خاک نیز میتواند راهحل خوبی برای مهار این آفتها باشد.
مهار شپشک آردآلود گیاه پپرومیا
شپشکهای آردآلود نیز به صورت تودههای سفید در زیر برگها و روی ریشهها شناسایی میشوند. در کنار این شپشکها معمولا کپک نیز وجود دارد. این آفت باعث رشد توقف گیاه آلوده میشود. برای مهار شپشک آردآلود میتوانید از صابون یا اسپری حشرهکش و یا روغن چریش استفاده کنید.
کنههای عنکبوتی آفاتی بسیار ریز هستند که ممکن است برای مدتی طولانی قابل تشخیص نباشند تا زمانی که آسیب قابلتوجهی به گیاه بزنند. کنهها میتوانند باعث ایجاد بافت مردگی در برگها و توقف رشد جدید گیاه شوند. کنترل این افت با پوشش کامل گیاه از طریق صابون یا اسپری آفتکش انجام شود.
نکات خرید گیاه پپرومیا یا گل قاشقی
اگر تصمیم دارید گیاه پِپرومیا بخرید باید مطمئن شوید گیاهی سالم تهیه میکنید. اول از همه سعی کنید این گیاه را از یک فروشگاه معتبر تهیه کنید. گیاهان پپرومیا نسبت به دماهای پایین حساس هستند و بنابراین نگهداری یا حمل و نقل نامناسب باعث آسیب به گیاه میشود. اگر گیاه اخیر در وضعیت نامناسب بوده ممکن است فعلا در ظاهر گیاه مشخص نشده باشد.
سپس برگهای گیاه را از نظر لکههای سیاه، پژمردگی و علائم آسیب فیزیکی بررسی کنید و پشت و روی برگها را نیز بررسی کنید تا بیماری قارچی یا آفت نداشته باشد. به شما پیشنهاد میکنیم برای خرید پپرومیا به فروشگاه اینترنتی گل باما مراجعه کنید و این گل زیبا را با قیمت مناسب تهیه کنید.