قیمت گل سیکلامن
گل سیکلامن (Cyclamen) که به آن سیکلمه، پنجه مریم و نگونسار هم گفته میشود، گیاه زیبا و خاص آپارتمانی است که دارای گلهای چشمگیر و رنگارنگ است. گیاهان آپارتمانی زیادی هست که شکوفههای زیبا و قابل توجهی دارند اما سیکلامن با برگهای فرورفتهی خود، جذابیت خاصی دارد و توجه هرکسی را به خود جلب خواهد کرد. این گیاه جزو معدود گیاهانی است که در فصل زمستان با گلهای زیبای خود رنگ تازهای به خانه میدهد. تضاد جالبی که بین رنگ شکوفهها و برگهای براق سبز با رگههای نقرهای آن وجود دارد خانه یا گلخانهی شما را با جذابیتی خاص تزیین میکند.
سیکلمه گیاهی پایا است که در طول دورهی خواب تابستانی با ریشههای ضخیم خود میمیرد و سپس شکوفایی و رشد دوباره را در فصل پاییز آغاز میکند. گل نگونسار در رنگهای صورتی، بنفش، قرمز و سفید وجود دارد. سیکلامن به عنوان یک گل آپارتمانی پرورش داده میشود و به ویژه در فصل زمستان و تعطیلات زمستانی، میتوانید آن را در گلفروشیهای زیادی ببینید. شما هم میتوانید با خرید گل سیکلامن از زیبایی شکوفههای آن در فصل زمستان لذت ببرید.
(از مطلب نگهداری از گیاه یوکا نیز بازدید کنید.)
انواع سیکلامن:
در رگه های سیکلامن، انواع خیلی خوبی وجود دارند و ار آنجا که آن ها برای مدت طولانی گل می دهند، شما می توانید گیاه خود را زمانی انتخاب کنید که گل هایشان باز هستند و دقیقاً می دانید که به چه چیزی نیاز دارید.
گل سیکلامن سیرا سیرا:
گل سیکلامن سیرا سیرا بین 5 تا 7/5 سانت بوده و در رنگهای سفید، صورتی، سالمونی، ارغوانی، قرمز و بنفش موجود است.
(از مطلب نگهداری از گیاه سانسوریا نیز بازدید کنید.)
گل سیکلامن سنسیشن:
گل سیکلامن سنسیشن با رایحهی قوی خود در رنگهای زیبا صورتی و قرمز موجود است.
(مطلب نگهداری از گیاه شفلرا نیز میتواند برایتان مفید باشد.)
گل سیکلامن ویکتوریا:
گل سیکلامن ویکتوریا، گلهای سفید با دهانه و حاشیههای قرمز دارد.
(به مطلب نگهداری از گیاه زاموفیلیا نیز رجوع کنید.)
نگهداری از گیاه سیکلامن
سیکلامن معمولا به عنوان یک گیاه آپارتمانی پرورش داده میشود. این گیاه در فصل تابستان به خواب میرود و با مراقبت و نگهداری مناسب دوباره رشد کرده و در فصل پاییز شکوفا میشود. دقیقا زمانی که سیکلامن به خواب میرود و رشد آن متوقف میشود به شرایط رشد آن بستگی دارد. هوای گرم این گیاه را به حالت خواب سوق میدهد اما اگر خانهی خود را خنک نگه دارید گیاه کاملا به خواب نخواهد رفت. در عوض تنها برخی از برگهای خود را از دست خواهد داد و برای چندین ماه ظاهر آن زیبا نخواهد بود؛ بعلاوه اینکه در طی این چند ماه شکوفه هم نمیدهد.
برای ترغیب گیاه به شکوفه دادن در فصل رشد آن، گلهای مرده را از خاک بیرون بکشید. سپس، با کاهش سرعت شکوفهدهی، به تدریج به گیاه اجازه دهید گیاه برای دو تا سه ماه خشک شود. در این مرحله گیاه وارد دورهی خاموشی خود میشود و آبیاری فراوان میتواند باعث پوسیدن ریشههای آن شود. توصیه میشود در این دوره آبیاری به اندازهی کم انجام شود اما اجازه ندهید خاک آن مرطوب بماند. شرایط مناسب برای نگهداری از گیاه پنجه مریم را میتوانید در ادامه بخوانید.
(از مطلب نگهداری از گیاه پتوس نیز بازدید کنید.)
آبیاری گل سیکلامن
همانطور که اشاره کردیم در فصل تابستان که گیاه سیکلمه به خواب میرود آبیاری زیاد میتواند باعث پوسیدگی ریشههای آن شود. در این دوران آبیاری به ندرت و برای جلوگیری از خشک شدن کامل خاک باید انجام شود. اما وقتی گیاه برگ دارد یعنی گیاه به طور فعال در حال رشد است. در طول این دوره هر وقت احساس کردید خاک تا دو سانت زیر سطح آن خشک است آن را آبیاری کنید. از ریختن آب روی برگها یا تاج گیاه خودداری کنید زیرا این کار باعث پوسیدگی گل سیکلامن میشود.
(مطلب نگهداری از گیاه فیکوس الاستیکا نیز میتواند برایتان مفید باشد.)
نور مناسب گل سیکلامن
در طول زمستان که گل سیکلامن به طور فعال در حال رشد است، آن را در معرض نور روشن و غیرمستقیم خورشید قرار دهید. در مقابل، در طول تابستان که گیاه خواب است بهتر است آن را در یک نقطهی تاریک و خنک با گردش هوای مناسب نگهداری کنید.
(در وبسایت گل باما مدل های مختلفی از شاخه گل، سبد گل، باکس گل، دسته گل، جام گل و تاج گل را مشاهده خواهید کرد.)
دما و رطوبت مناسب برای گل سیکلامن یا سیکلمه
گل سیکلامن به دما و حرارت بالا و هوای خشک علاقهای ندارد. شرایط آب و هوایی مناسب برای رشد این گیاه، شرایطی است که مشابه محیط بومی آن باشد. این گیاه در شبها دمایی بین 4 تا 10 درجهی سانتیگراد و در طول روز دمایی بین 15 تا 21 درجهی سانتیگراد را ترجیح میدهد. رطوبت بالا به ویژه در طول زمستان برای این گیاه بسیار ضروری و مهم است. برای افزایش رطوبت میتوانید گلدان گل سیکلامن را روی یک سینی پر از سنگریزه و آب قرار دهید. البته مطمئن شوید که گلدان به آب برخوردی ندارد زیرا این مساله میتواند باعث پوسیدگی ریشهی گل نگونسار یا گل سیکلامن شود.
(برای مشاهده انواع متنوعی از گلهای آپارتمانی زیبا از قبیل گیاه شفلرا، گیاه فیکوس، گیاه دیفن باخیا و گیاه پدیلانتوس به سایت گل باما مراجعه کنید.)
خاک مناسب گل سیکلامن
گل سیکلامن ترجیح میدهد در یک خاک ارگانیک غنی، با زهکشی مناسب و با PH نسبتا اسیدی رشد کند. شرایط زیر برای خاک گل سیکلامن ضروری است:
• گیاه خاک غنی از مواد مغذی
• خاک یکنواخت مرطوب
• خاک آهکی و دارای کلسیم
• PH اسیدی زیر 7
(صفحه سیکاس، یوکا و پپرومیا را از دست ندهید.)
کوددهی به سیکلامن
زمانی که گل سیکلامن در فصل رشد و دورهی فعال خود به سر میبرد میتوانید هر دو هفته یک بار به آن کود مایع رقیق و کم نیتروزن بدهید. زمانی که گیاه در خواب است نیاز به کوددهی به آن وجود ندارد. نکات کوددهی گل سیکلامن را میتوانید در ادامه بخوانید:
• در طول مرحلهی رشد بین ماههای مهر تا فروردین باید هر دو هفته یکبار از کود مایع استفاده کنید.
• در دو ماه اول پس از گلدهی به گیاه کود ندهید.
• اگر هر سال گلدان سیکلامن تعویض میکنید و یا آن را در طول تابستان بیرون و در فضای باز قرار میدهید، در صورت استفاده از یک خاک غنی و پر از مواد مغذی، میتوانید میزان کود مصرفی سیکلمه را به نصف میزان کاهش دهید.
• سیکلامنی که در باغچه کاشته شده است را هر پنج تا شش هفته با کمپوست یا کود دیگری غنی از مواد مغذی، کوددهی کنید.
• تقریبا هشت هفته پیش از برنامهی تغییر گلدان گیاه آپارتمانی سیکلامن، کوددهی گیاه برای آخرین بار پیش از مرحلهی رشد جدید را انجام دهید.
(در گلفروشی گل باما انواع متنوعی از بنجامین موجود است.)
هرس گل آپارتمانی سیکلامن یا نگونسار
وقتی که برگهای گل سیکلامن پژمرده میشود میتوانید آن را هرس کنید. این برگها باید به سرعت هرس شوند زیرا مصرف مواد مغذی آنها زیاد است و این مواد مغذی از بقیهی بخشهای گیاه گرفته میشود. برگهای زرد شده نیز باید جدا شوند. برش در پایین ساقه و دقیقا بالای سطح خاک باید انجام شود. پس از هرس گیاه نگونسار تا چند روز به آن کود ندهید تا زمانی که قسمتهای بریده شده خشک و بسته شود. در زمان تعویض گلدان هم میتوانید بخشهای خشک شده و یا بخشهای خیس ریشه را هرس کنید.
(از صفحه فیکوس بازدید کرده و انواع آن را در گلفروشی گل باما مشاهده کنید.)
تعویض گلدان سیکلامن
تعویض گلدان گل سیکلامن باید هر دو سال یک بار انجام شود. این کار را میتوانید زمانی انجام دهید که گیاه در خواب و استراحت است و گلدانی بزرگتر با خاک تازه برای آن استفاده کنید. گلدان جدید را با مقداری خاک پر کنید. سپس پیاز گیاه را از گلدان اصلی درآورده، خاکهای قدیمی را از روی آن پاک کنید، اما آن را آبکشی نکنید. ریشه را در گلدان جدید بگذارید به صورتی که قسمت بالای آن حدود 5 سانتیمتر بالاتر از لبهی گلدان باشد. روی ریشه را با خاک گلدان بپوشانید. گلدان را برای بقیهی تابستان در یک نقطهی سایهدار و خشک قرار دهید. از اواخر ماه شهریور نیز میتوانید آبیاری آن را شروع کنید تا شاهد رشد جدید آن باشید.
(از صفحه پتوس نیز دیدن کنید.)
تکثیر گل سیکلامن
اکثر سیکلامن ها را میتوانید به طور عمده به سه روش تکثیر کنید. با توجه به نکاتی که در ادامه خواهیم گفت در هر زمان از سال میتوانید تکثیر و کشت گل سیکلامن را انجام دهید. در بعضی از ارقام سیکلامن تکثیر از طریق کشت سلولی انجام میشود زیرا هیچ دانه، شاخه یا جوانهای برای تکثیر وجود ندارد که بتوان یک گیاه جدید با عمر طولانی از آن برداشت کرد. اما سه روش اصلی تکثیر سیکلمه به صورت زیر است:
1. تکثیر از طریق دانه
سیکلامن کلاسیک را میتوان از طریق بذرهای تازهی آن تکثیر کرد. از آنجایی که این بذرها ماندگاری چندانی ندارند باید آنها را به طور منظم از باغبان تهیه کنید. لازم به ذکر است که بذرها در تاریکی رشد میکنند و بنابراین باید باید روی آنها را با خاک بپوشایند و در نقطهای تاریک قرار دهید.
• دمای مطلوب برای جوانهزنی بذرها حدودا 18 درجهی سانتیگراد است.
• جوانهزنی بین 20 تا 30 روز طول میکشد.
• پس از اینکه بذرها جوانه زدند گیاه جدید به نور نیاز دارد. بنابراین آن را از محل تاریک به جایی روشن منتقل کنید.
• دمای هوا پس از جوانهزنی باید بین 12 تا 15 درجهی سانتیگراد باشد.
• هرچه دمای سیکلامن پس از جوانهزنی خنکتر باشد، شکوفههای آن بیشتر رشد خواهد کرد.
• دورهی کشت در صورت کاشت بهاره حدودا 8 ماه و در صورت کشت تابستانه حدودا یازده ماه است.
جعبههای کشت بذر برای کاشت بذر سیکلامن مناسبتر هستند. بعلاوه اینکه بهتر است از خاکی باکیفیت و مرغوب استفاده کنید.
(از محصولات صفحه بونسای نیز دیدن کنید.)
2. تقسیمبندی گل سیکلامن
پس از گلدهی و فصل رشد، گیاه سیکلامن اغلب جوانههایی کوچک میدهد. این جوانهها دقیقا روی پیاز یا بخش غده مانند ریشهی آن قرار دارند. برای تقسیمبندی، پیاز و جوانه با هم جدا میشوند. برای جلوگیری از پوسیدگی قسمتهای بریده شده را با پودر گوگرد بپوشانید تا بسته شوند. پس از آن، بخش بریده شدهی پیاز به همراه جوانه باید در یک خاک غنی کاشته شده و با دقت آبیاری شود. پس از چند روز رشد آن باید قابل تشخیص باشد. دمای اتاق هم تا زمان بلوغ گیاه باید بین 18 تا 20 درجهی سانتیگراد باشد.
(از مطلب نگهداری از گیاه سرخس نیز بازدید کنید.)
3. تکثیر گل سیکلامن از طریق پیاز
برخی از گونههای گیاه سیکلامن روی ساقهها یا در ناحیهی ریشه پیازهایی تشکیل میدهند. شما میتوانید این بخشها را با دقت با یک چاقوی تمیز جدا کنید و از آنها برای تکثیر گیاه استفاده کنید. این پیازها درست مانند جوانهها کاشته میشوند. نیمی از آن را درون خاک قرار دهید و از خاک یا بستر کشت استفاده کنید.
مشکلات و آفات احتمالی گل سیکلامن
با مراقبت صحیح از گیاه سیکلامن و فراهم کردن شرایط مناسب در طول رشد یا دورهی خواب این گیاه، احتمال وجود مشکل بسیار کم خواهد بود. با وجود این در ادامه به برخی از آفات و مشکلاتی که ممکن است در نگهداری گل سیکلامن با آن مواجه شوید اشاره میکنیم.
زرد شدن برگهای گیاه
گل سیکلامن پس از فصل گلدهی زرد میشود و قسمت تاج آن نیز خراب میشود. اگر مرکز گیاه (یا تاج آن) به نظر سالم میرسد زرد شدن برگهای آن میتواند به خاطر گرمای زیاد، نور مستقیم زیاد خورشید، رطوبت کم یا خشکی هوا و یا آبیاری کم سیکلامن باشد. برخی بیماری های مثل پوسیدگی نرم باکتریایی موجب زرد شدن و پژمردن گیاه و مرگ سریع آن میشود. در این مرحله گیاهان سالم را نگه داشته و آنها را در دمای کمتر از 23 درجه سانتی گراد نگهداری کنید. بیماری بعدی پوسیدگی ریشه پیتیوم است. این بیماری گیاهان را از بین میبرد و ریشه آنها را بد رنگ میکند. همچنین باعث زرد شدن برگ های قسمت پایین گیاه میشود.
طول عمر کوتاه گلها
کوتاه شدن عمر گل سیکلامن میتواند به دلیل گرمای بالا و خشک و یا دلایل دیگری مانند آب ناکافی باشد.
نرم و آویزان شدن برگها و نرم شدن مرکز گیاه
اگر قسمت مرکزی ای تاج گیاه شما نرم باشد گیاه شما دچار مشکل خواهد شد. نرم شدن تاج سیکلامن میتواند به خاطر آبیاری بیش از حد آن باشد. به جز جداکردن گیاه و تعویض گلدان آن راه دیگری برای حل این مشکل وجود ندارد و احتمالا گیاه شما از بین خواهد رفت.
هیره یا مایت سیکلامن (یک نوع آفت عنکبوتی)
هیره یا مایت سیکلامن آفاتی هستند که تشخیص آنها در نگاه اول دشوار است. تنها زمانی که تخمهای زیادی روی گیاه وجود دارد و یا برگها و نوک شاخسارههای گل سیکلامن شکل غیرطبیعی دارند ممکن است به آنها پی ببرید. این آفت قابلیت سرعت تکثیر زیادی است و به همین خاطر باید سریعا اقدام کنید. از آنجایی که رطوبت بالا بین 60 تا 90 درصد به شرایط زندگی این آفات کمک میکند، تغییر مکان سیکلامن به یک محل خشک ضروری است و تا حد لزوم نیز آبیاری آن را کاهش دهید.
محصولات محافظتی زیادی در فروشگاههای گل و گیاه وجود دارد که حاوی روغن هستند. این روغن میتواند منافذ را ببندد و پوشش محافظتی طبیعی گیاه سیکلامن را از بین ببرد. چوبهای مخصوص کنترل آفت که در خاک قرار داده میشود عملکرد بهتری دارد. مواد فعال در این چوبهها به نوک تمام ریشهها میرسند و به طور قابل اطمینانتری باعث از بین رفتن آفات سیکلامن میشوند.
آفات گل سیکلامن: 1. سر خرطومی انگور
سرخرطومی انگور یکی از آفات سیکلامن که از برگها آن تغذیه کرده و موجب سوراخ شدن آن میشوند. همچنین لاروهای این آفت از ریشهها و غدههای گیاه تغذیه کرده و موجب عدم توانایی جذب آب ریشه ها میشود. برای اینکه از شر آفت سر خرطومی انگور سیکلامن خلاص شوید باید سعی کنید در زمان کشت گیاه از بستر کاشت ضد عفونی شده استفاده کرد.
آفات گل سیکلامن: 2. کنه
کنه سیکلامن از دیگر آفات این گیاه بوده و به رنگ قهوه ای تا سفید هستند که موجب سیاه شدن نوک ساقه ها و بدشکلی آنان شود. گلها باز نمی شوند و ساقه گل به هم پیچیده و بد شکل میشود و گلبرگها چروکیده میشوند و گیاه کوتاه قامت باقی می ماند. میتوان از سموم سیستماتیک برای از بین بردن این حشره استفاده میشود. البته از آب نسبتا داغ نیز میتوان برای گرما درمانی واز بین بردن این آفت استفاده کرد به طوری که گیاه برای مدت چند دقیقه به زیر آب 46 درجه سانتیگراد فرو برده می شود.
آفات گل سیکلامن: 3. تریپس
تریپس از دیگر آفات گیاه سیکلامن است که اغلب بر روی سطح برگ فعالیت میکند و از شیره گیاهی می مکد و در همان نقاط رنگ برگ تغییر میکند و در شرایط حمله شدید ممکن است برگها زرد رنگ شوند و بخشکند.
بیماری فوزاریوم گل سیکلامن
یکی از بیماریهای قارچی سیکلامن، فوزاریوم بوده که میتواند همه قسمتهای گیاه را تحت تاثیر قرار دهد. برگهای گیاه آلوده اکثرا در ناحیه اتصال پهنه برگ به ساقه برگ زرد رنگ می شوند و میخشکند. بروز بیماری ویروسی نیز ممکن است گل سیکلامن شما را آلوده کند که در اینصورت علاوه بر بروز لکه ها و خطوط زرد یا کرم رنگ بر روی برگسار، قد گیاه سیکلامن کوتاه شده و برگها و گلها نیز بد شکل میشوند.
بیماری بلایت بوترتیس سیکلامن
بلایت بوترتیس موجب بروز لکه های کرم-قهوهای رنگ بر روی گلبرگها و برگهای گیاه سیکلامن میشود و در نهایت نواحی آلوده با قارچی خاکستری رنگ پوشانده میشوند. شرایط سرد و مرطوب و بخصوص مرطوب شدن قسمت مرکزی گیاه در طی آبیاری و تهویه نامناسب هوا از جمله دلایل شیوع این بیماری است.
آیا گیاه سیکلامن سمی است؟
در بخشهای مختلف گل سیکلامن به خصوص تنه و ریشهها ماده ساپونین موجود است. لمس این گیاه مشکلی ندارد اما بلع ماده ساپونین برای انسان، کودکان و حیوانات خانگی بسیار خطرناک بوده و باعث بروز علائمی مانند آبریزش، اسهال یا استفراغ میشود.
خرید گل سیکلامن یا سیکلمه از فروشگاه اینترنتی گل باما
گیاه آپارتمانی سیکلامن گیاهی پیازدار با گلهای رنگارنگ است که از فصل پاییز تا بهار با گلهای زیبای خود خانهی شما را دلپذیر خواهد ساخت. این گیاه بومی مدیترانهی شرقی به ویژه ترکیه، سوریه و البته ایران است. این گیاه حداکثر تا 32 سانتیمتر رشد میکند و گلهای آن در تنوع رنگهایی مانند سفید، قرمز، بنفش یا صورتی وجود دارد. این گیاه اغلب به عنوان گیاه آپارتمانی پرورش داده میشود اما برای کشت در باغچه نیز مناسب است. اگر میخواهید فصل پاییز و زمستان خود را با گلهایی رنگارنگ و همیشه سرزنده زیباتر کنید به شما خرید گیاه سیکلامن از فروشگاه اینترنتی گل باما را پیشنهاد میکنیم.