قیمت گل ارکیده، یک گل تشریفاتی
گل ارکیده (Orchids) گلی با سرشت لطیف و ظریف، که طمع هر فردی را برای طراحی یک دکور لاکچری برمی انگیزد. زیبا و خاص است؛ و در بین سایرگل ها بیشترین تنوع را دارد. ارکیده از نظر رنگ، عطر و ظاهر منحصربه فرد هستند. محبوبیت آنها تا حدی است که می توان سمبل آن را در آثار شکوه مند هنرمندان نقاش و جواهرساز مشاهده کرد. اگر مهمان ویژه ای دارید و میخواهید محل کارتان خیلی شیک و مدرن جلوه کند، حتما از گل ارکیده استفاده کنید. حتی یک شاخه ی آن برای نشان دادن حسن سلیقه تان کافی است.
اگر می خواهید به صورت اینترنتی برای خرید گل ارکیده اقدام کنید، یا می خواهید انواع شاخه گل، باکس گل و سبد گل زینتی و خلاقانه را مشاهده کنید، قیمت ها را مقایسه و قبل از انجام خرید، ایده و الهام بگیرید می توانید سری به گل فروشی های اینترنتی بزنید. گل باما یک گل فروشی آنلاین است که میتوانید برای خرید آنلاین گل به آن مراجعه کنید. ما تلاش می کنیم برای سلیقههای مختلف محصولات خلاقانه ارائه کنیم.
گل ارکیده نماد چیست؟
درباره گلی صحبت می کنیم که متنوع ترین گل های دنیا هستند و گل های رنگارنگ، مانند گل ارکیده بنفس و گل ارکیده سفید، از کشور پهناور چین گرفته تا گلخانه های کوچک گیاه شناسی در آمریکا یافت می شوند. این گل مرموز از دوران های قدیم محبوبیت ویژه ای داشته است. در تاریخچه ای که در وصف آن نوشته اند مصارف و نمادهای خاصی را می توان یافت؛ قدیمی ترین داروهای چینی حاوی این گل خوش عطر بوده اند یا به عنوان ضمادی شفا بخش از آن استفاده می شده است. این گل در هنر چین نیز جایگاه ویژه ای دارد.
به ارکیده ها نماد عشق، نجابت و زیبایی نسبت داده اند؛ تا اینکه در عصر ملکه ویکتوریا این گل به نماد تجمل گرایی تغییر یافت. برای آنکه آوازه این گل در اروپا طنین انداز شود مدت زمان کوتاهی لازم بود. اولین گل های گونه کاتلیا که در اروپا شکوفا شد، به سرعت وصف زیبایی آن در بین مردم پخش شد. اینگونه بود که گل لوکس ارکیده به عنوان یک گل گرانبها وارد عرصه تجارت شد.
تکثیر گل ارکیده
گیاه این گل ها به دو روش اصلی رشد می کنند. گونه ارکیده تک پا (Monopodial)، گونه هایی هستند که از یک ساقه منفرد می رویند. این گیاه عجیب ریشه های هوایی دارد که گاهی با ساقه اشتباه گرفته می شود. برگ این نوع ارکیده از رأس ساقه رشد می کند و از پی آن گل ها شکوفه می زنند. ساقه اش هم ظریف است و به اندازه نامحدودی رشد می کند. گونه دوم ارکیده ی هم پا (Sympodial) نام دارد، که از گونه دیگر رایج تر است. در این نوع، گیاه به صورت عمودی رشد نمی کند بلکه از ساقه های مجاور تکثیر می گردد. این گونه دو دسته ریشه در زیر زمین دارد. از یکی به عنوان منبع تغذیه استفاده کرده و از دیگری ساقه می دوانند.
تاریخچه گل ارکیده
طیف گسترده ای از این گل معطر در کل دنیا شناخته شده است. با وجود تفاوت در ظاهر، اندازه و رنگ گونه های مختلف ارکیده ها، وجه اشتراکی بین تمامی آنها وجود دارد. ارکیده ها، گل های متقارنی دارند که هرکدام شامل سه گلبرگ و سه کاسبرگ کاملا همرنگ هستند. ساختار گل همانند یکه لولهی مومی شکل بسیار ظریف است که به آن پایه گل میگویند. بر روی پایه اعضای نر و ماده ی گیاه سوار است. گلبرگ میانی ارکیده از دو گلبرگ دیگر کاملا متفاوت است. که ظاهرش نسبت به تنوع گونه فرق می کند. این گلبرگ محل فرود آمدن زنبورها و گرده افشان ها است.
انواع ارکیده
خانواده ارکیده با 20 تا 30 هزار گونه عنوان پرشمارترین خانواده گل ها را به خود اختصاص داده اند. هر گونه ی خاص این گیاه تحت شرایط مختلفی نگهداری و تکثیر می شود. علیرغم تنوع فراوان، فقط گونه های محدودی از این گل تشریفاتی را می توان در منزل نگه داشت: ارکیده ی شاپرکی یا فلونوپسیس (Moth orchids)، ارکیده کاتلیا (Cattleya) و ارکیده دندروبیوم (Dendrobium) سازگاری بیشتری با محیط خانه دارند که میتوانید زیبایی را با گلدان ارکیده تک شاخه به خانه ی خود یا کسی که دوست دارید به ارمغان آورید. در ادامه شما را با 20 گونه از این گل خاص آشنا میکنیم.
1) ارکیده مقاوم (BLETILLA STRIATA)
این نوع ارکیده گلهای بنفش و صورتی میدهد و بلندی آن ۳۰ تا ۴۵ سانتیمتر است و در فصل بهار گل میدهد. رشد ارکیده مقاوم در جای نیمه سایه به مراتب بهتر است.
2) ارکیده سیمبیدیوم (CYMBIDIUM ORCHID)
ارکیده سیمبیدیوم متعلق به مناطق مرطوب آسیا و استرالیاست و بلندی آن به ۳۰ تا ۱۲۰ سانتیمتر میرسد. نام دیگر این گل ارکیده قایقی (boat orchid) است. ارکیده سیمبیدیوم میتواند در شرایط آب و هوایی خنکتر و خشکتر هم زندگی کند. رنگ گلهایش سبز متمایل به زرد است و خطوط قرمز دارد. نگهداری از این نوع از انواع ارکیده بسیار آسان میباشد.
3) ارکیده دندروبیوم (DENDROBIUM ORCHIDS)
ارکیده دندروبیوم متعلق به مناطق استرالیا، آسیا و اقیانوس آرام بوده و قد آن بین ۱۵ تا ۱۲۰ سانتیمتر است. شرایط نگهداری از این گیاه تقریبا آسان است. این نوع ارکیده به نور زیاد احتیاج دارد و رنگهای سفید، زرد و یاسی آن بسیار محبوب اند.
4) ارکیده فالانوپسیس (PHALAENOPSIS ORCHID)
این ارکیده بومی کشورهای هند، چین، مناطق جنوب شرقی آسیا، اندونزی و استرالیاست. نام دیگر آن ارکیده پروانهای بوده و ارتفاع آن از 30 تا 90 سانتی متر متفاوت است. بهتر است ارکیده فالانوپسیس در معرض نور مستقیم قرار نگیرد و دمای مناسب برای آن 20 تا 29 درجه است. آبیاری هفتهای یکبار برای این نوع ارکیده کفایت میکند.
5) ارکیده کاتلیا (CATTLEYA)
این نوع ارکیده بومی آمریکای مرکزی و جنوبی است. معمولا از ارکیده کاتلیا در دستهگل عروس استفاده میشود. قد آن بین ۷ تا ۶۰ سانتیمتر است. دمای مناسب کاتلیا بهتر است کمتر از 29 درجه باشد به خصوص در شب.
6) ارکیده وندا (VANDA)
این ارکیده بومی مناطق مرطوب آسیایی و گینهی نو است و ارتفاع آن بین ۶ تا ۹۰ سانتیمتر متغیر است. ارکیده وندا به رطوبت زیادی نیاز دارد و به نور خورشید در صبح نیاز دارد اما در شب باید در دمای معتدل قرار گیرد.
7) پافیوپدیلوم (PAPHIOPEDILUM)
این ارکیده، بومی شرق آسیا و کشور اندونزی است و نام دیگر آن کفش ونوس است. ارتفاع آن از 7 تا 60 سانتی متر متفاوت است. ارکیده پافیوپدیلوم به نور مستقیم احتیاجی ندارد و در کل مراقبت از آن کار چندان پیچیده ای نیست و برای تازه کارها انتخاب مناسبی است. کافیست هر 5 روز یک بار به آن آب بدهید.
8) ارکیده اونسیدیوم (ONCIDIUM)
این گل بومی مکزیک و آمریکای مرکزی و جنوبی است و قد آن ممکن است از ۱۲ سانتیمتر تا ۳ متر هم برسد. این نوع ارکیده به نور، رطوبت و آب زیادی احتیاج دارد و دمای مناسب نگهداری آن بین ۱۲ تا ۲۹ درجه است. عطر گل ارکیده اونسیدیوم شبیه به بوی کاکائو است.
9) ارکیده میلتونیاپسیس (MILTONIOPSIS ORCHID)
این ارکیدهی زیبا بومی رشته کوههای آند، کلمبیا، پاناما و اکووادور است. در فصل تابستان به ارکیده میلتونیاپسیس دوبار در هفته و در زمستان، یک بار در هفته آب بدهید. فرموش نکنید که این نوع ارکیده به نور مستقیم خورشید نیاز دارد.
10) آدونتوگلوسوم (ODONTOGLOSSUM)
ریشهی ارکیده آدونتوگلوسوم یونانی است و به معنی دندان و زبان است. دمای مناسب این ارکیده 24 تا 29 درجه است و به نور غیر مستقیم احتیاج دارد.
11) یوولستکرا (VUYLSTEKEARA)
نام دیگر این ارکیده کامبریا است و تقریبا کمیاب است. دمای مناسب این گیاه 23 تا 29 درجه است و فصل رشدش تابستان است.
12) ارکیده زیگوپتالوم (ZYGOPETALUM ORCHID)
این گیاه بومی آمریکای جنوبی و برزیل است و ارتفاع آن تا ۶۰ سانتیمتر هم میرسد. معنی این ارکیده گلبرگ شبیه به زرده تخم مرغ است و ریشهای یونانی دارد. یک بار در هفته به ارکیده زیگوپتالوم آب بدهید کافیست.
13) ارکیدهی جواهر (Jewel Orchid)
ارکیده لودیسیا بومی کشورهای چین، ویتنام، فیلیپین، تایلند، مالزی، اندونزی و برمه است و نام دیگرش لودیسیا (LUDISIA) است. ارتفاع این ارکیده از ۷ تا ۴۵ سانتیمتر متغیر است و خاکش باید همیشه مرطوب بوده در دمای بین ۱۲ تا ۲۹ درجه نگهداری شود.
14) ارکیده فایوس (PHAIUS ORCHID)
زیستگاه اصلی این ارکیده مناطق مرطوب و استوایی آفریقا،استرالیا و آسیاست و به ارکیده باتلاقی هم معروف است. ارتفاع آن ممکن است به سی سانتیمتر تا یک متر هم برسد. خاک ارکیده فایوس باید همیشه مرطوب باشد و به نور غیر مستقیم احتیاج دارد.
15) ارکیده فراگمیپدیوم (PHRAGMIPEDIUM)
این نوع ارکیده بومی مکزیک و جنگلهای بارانی آمریکای جنوبی است و ارتفاع آن نهایتا به ۹۰ سانتیمتر هم میرسد. نام این ارکیده ریشهی یونانی داشته و به معنی تقسیمشدن و کفش است. این ارکیده با آبیاری زیاد مشکلی ندارد و به آب و هوای مرطوب علاقهمند است.
16) ارکیده براساوولا (BRASSAVOLA)
این گل بومی مکزیک، آمریکای مرکزی و جنوبی است. براساوولا بسیار معطر بوده و مخصوصا در عصر عطر خود را پراکنده میکنند. فصل رشد آن تابستان بوده و در آن زمان به آبیاری بیشتری احتیاج دارد.
17) ارکیده سیکنوچیس (CYCNOCHES)
این ارکیده بومی آمریکای جنوبی، مرکزی و مکزیک و از همخانوادههای ارکیده کاتلیا است. نام دیگر آن ارکیده قو (swan orchid) است. این نوع ارکیده چون در تمامی طول سال رشد میکند به آبیاری منظم احتیاج دارد.
18) ارکیده کاتاستوم (CATASETUM)
این گیاه بومی مناطق گرم و مرطوب و امریکای مرکزی، شمالی و جنوبی است. بیشترین رشد آن در آب و هوای گرم و به خصوص فصل تابستان است. این گل از نوع برگ ریز بوده و در فصل زمستان برگهایش شروع به ریزش میکنند.
19) ارکیده اپی دندروم (EPIDENDRUM)
این گیاه بومی مناطق مرطوب امریکاست و ارتفاع گیاه از ۱۵ تا ۱۸۲ سانتیمتر هم میرسد. ارکیده اپی دندروم به دمای بین 15 تا 32 درجه احتیاج دارد.
20) ارکیده انسیکلیا (Encyclia Orchids)
نام دیگر ارکیده انسیکلیا، ارکیده صدفی بوده و برخی معتقدند که گلبرگهای این ارکیده شبیه به اختاپوس است. ارتفاع آن بین 7 تا 60 سانتی متر است.
خاک مناسب نگهداری گل ارکیده
خاک گل ارکیده باید به خوبی زهکشی شده باشد و خاک این گل به طور کلی در دو دسته قرار می گیرند: پوسته درخت و خزه درشت. که به اعتقاد کسانی که در حوزه پرورش گل و گیاه فعالیت میکنند خاک مناسب گل ارکیده همان پوسته درخت است.
آبیاری گل ارکیده
در قسمت های قبل با نواع ارکیده آشنا شدیم و متوجه شدیم که هر نوع آن شرایط نگهداری متفاوتی داشته و آبیاری آنها با هم فرق میکند. آبیاری ارکیده به این مورد هم بستگی دارد که گیاه به چه مقدار رطوبت، گرما و جریان هوا نیاز دارد. بگذارید راز مهمی را به شما بگوییم. گیاه را یک روز قبل از این که خاکش کاملا خشک شود، آبیاری کنید.
روش آبیاری مناسب ارکیده این است که آب تمامی سطح گلدان را آب بپوشاند و مقدار آن به اندازهای باشد که آب اضافی از زیر آن بیرون بیاید. زهکشی گلدان هم نکته ی بسیار مهمی است؛ که راه خروج آب اضافی وجود داشته باشد در غیر این صورت باقی ماندن آب اضافی موجب پوسیدگی ریشه میشود.
رطوبت مورد نیاز نگهداری گل ارکیده
گل ارکیده به رطوبت نیاز دارد. اگر محل زندگی شما خشک است و رطوبت ندارد برای تامین رطوبت مورد نیاز گل ارکیده میتوانید روزانه با اسپری آب، به آن آب اسپری کنید.
دمای مناسب برای نگهداری گل ارکیده
دمای مناسب گل ارکیده دمای 16 تا 24 درجه سانتیگراد است. همان طور که گفتیم بهتر است گل ارکیده در کنار وسایل گرمایشی و سرمایشی قرار نگیرد.
کوددهی گل ارکیده
خاک گل ارکیده نمیتواند مواد مغذی گیاه را تامین کند. معمولا افراد پیشنهاد میکنند یک چهارم از کود مورد نیاز گیاه را در آب آن ترکیب کرده و بدین صورت هنگام آبیاری همیشه به مقدار ثابت کود هم به گیاه شما میرسد.
فصل گل ارکیده
فصل گل ارکیده متفاوت بوده و معمولا از دی ماه شروع خواهد شد. ارکیده پس از گلدهی، به مدتی استراحت نیاز دارد تا بتواند دوباره گل بدهد. گل ارکیده رنگهای متنوعی دارد از جمله ارکیده سفید، ارکیده بنفش، ارکیده صورتی و گل ارکیده قرمز.
گلدان ارکیده
برای تعویض گلدان ارکیده باید مراحل زیر را دنبال کنید :
1. گیاه را از گلدان فعلی خارج کنید و خزهها را از آن جدا کنید.
2. سلامت ریشه ها را بررسی کنید.
3. گیاه را در گلدان جدید قرار دهید و اطراف آن را با خاک مخصوص پر کنید.
4. رطوبت لازم برای گیاه و راه خروجی آب را از آن مشخص کنید.
این نکته را به خاطر داشته باشید که هیچگاه گلدان ارکیده را در زمان گلدهی آن تعویض نکنید.
عمر گل ارکیده
گل ارکیده به صورت طبیعی عمر طولانی دارد و اگر میخواهید از آن به عنوان گل آپارتمانی استفاده کنید، در صورت مراقبت درست تا 10 سال هم میتواند عمر کند و همچنان گل بدهد. اما یک عامل کاهش دهنده عمر گل ارکیده، قرار دادن آن در کنار وسایل سرمایشی و گرمایشی است. به طور کلی بهتر است این گل در معرض نور مستقیم قرار نگیرد.
گل ارکیده وحشی
در بازارهای گل طیف وسیعی از انواع رنگ گل ارکیده وجود دارد، از جمله سفید، ارغوانی، ارغوانی رگدار، صورتی، زرد، ترکیبی از صورتی و سفید، آبی و غیره. ارکیده مصنوعی هم در بازار وجود داشته و طرفداران خاص خود را دارد. پرورش و نگهداری این گل راحت بوده و به آبیاری مداوم احتیاجی ندارد. انواع ارکیده از خانواده ثعلبها هستند و گونههای گل ارکیده وحشی در ایران وجود دارد.
بیماریهای گل ارکیده
در ادامه چند مورد از شایع ترین بیماری های گل ارکیده و راه حل مقابله با آن ها را بیان کردیم که به عنوان مورد اول باید گفت، برگ های این گل زیبا به علت نور کم و یا زیاد ،گرم و خشک بودن محیط ،افراط و تفریط در آبیاری ،کود دهی زیاد، به رنگ زرد در میآیند. یکی از بیماری های دیگر ارکیده که دلیل آن سرد بودن هوا در شب است، سیاه شدن برگ های آن است که برای رفع این مشکل باید گل را به محلی گرمتر منتقل کنید. در مواردی زخم های پنبه مانند روی برگها ایجاد میشود که علت آن وجود شپش آرد آلود است که از بیماری های دیگر گیاهان نیز به شمار می رود. قهوه ای شدن رنگ برگ ها و خشکیدن آن ها به دلیل تشنه بودن گیاه رخ میدهد. از جمله دیگر بیماری های این گل زیبا، وجود حشره ای با نام تریپس است که برای مقابله با آن باید هفتهای یک بار گیاه را با سم حشره کش سم پاشی کنید.
بیماری عفونت قارچی ارکیده
یکی دیگر از بیماریهای رایج گل ارکیده، عفونتهای قارچی است که به صورت فرو رفتگی، زنگ زدگی و ظاهر شدن سوراخهایی در سطح برگها نمود می کنند. این عفونت قارچی گل ارکیده به ریشه آسیب رسانده و گلبرگها رو بیمار میکند. علاوه بر عفونت قارچی، عفونتهای باکتریایی نیز سلامت گل ارکیده را به خطر می اندازد.
اما برای درمان عفونت قارچی چه باید کرد؟ برای درمان عفونت قارچی گل ارکیده باید خاک گیاه را تعویض کرده و از زهکشی مناسب آن مطمئن شوید. همچنین در مرحله بعدی باید از تجمع قطرات آب روی سطح برگها جلوگیری کرد تا هوا در محیط گیاه جریان داشته باشد. برای درمان عفونت باکتریایی چه باید کرد؟ باید از تجمع قطرات آب روی سطح برگها جلوگیری کرد و سطح برگها را از هرگونه رطوبت خشک کرده و بخشهای آسیب دیده را جدا کنید و در صورت توان کمی هیدروژن پراکسید نیز به گیاه اسپری کنید.
پژمرده شدن گل ارکیده
گل ارکیده هم مانند سایر گلها دچار پژمردگی میشود اما چه عواملی باعث این اتفاق میشود؟ یکی از عوامل مهم این اتفاق تلخ، تغییرات محیطی است. گلهای ارکیدهی در حال گلدهی بسیار نسبت به محیط و تغییرات محیطی حساساند. نور، رطوبت، خاک و کوددهی باید به بهترین نحو برای گیاهتان فراهم شود و هرگز نباید ارکیدهای که گل داده را جا به جا کرده یا خاک آن را عوض کرد. برای تعویض جای ارکیده مدتی صبر کنید تا تمام برگهای آن بریزد، سپس آن را جا به جا کنید.
دومین علت پژمرده شدن
دلیل دوم، تغییرات دمایی در محیط نگهداری از گل ارکیده
تغییرات دمایی در دو حالت میتواند سبب پژمردگی گیاه شود :
- حالت اول: اگر گیاه را در زمستان خریداری کردهاید، تفاوت دمایی بین گلخانه و ماشین تا خانه میتواند برای آن آزار دهنده باشد. پس سعی کنید دمای ماشین را نیز بالا برده و سریعا گیاه را به داخل خانه ببرید.
- حالت دوم: قرار گرفتن در کنار دستگاههای سرمایشی/ گرمایشی برای گیاه اصلا مطلوب نیست. بنابراین سعی کنید آن را از جریان باد این دستگاهها دور نگه دارید.
-
دلیل سوم، تغییرات رطوبتی
علاوه بر تغییرات دمایی، تغییرات رطوبتی نیز در نگهداری از گل ارکیده موثر هستند. ارکیده گیاهی است که به حداقل 40 درصد رطوبت نیاز دارد و اگر میزان رطوبت کمتر از این میزان باشد، باعث پژمردگی و آسیب دیدن آن خواهد شد. پس بهتر است از دستگاههای تامین رطوبت هوا برای آن استفاده کنید. راه دیگر مرطوب کردن هوای اطرافش با اسپری کردن آب است.
میتوانید آن را در آشپزخانه نیز قرار دهید، ضمن اینکه اگر نور خوبی در حمام دارید، آنجا هم مکان خوبی برای ارکیده خواهد بود.
نگهداری شاخه گل ارکیده
تا اینجا حتما باید متوجه شده باشید که با یک گل بسیار ظریف و حساس طرف هستیم. کود، نور، آب، دما و همه ی موارد زیست محیطی باید کاملا به مقدار اندازه گیری شده ای برای ارکیده حساس مهیا باشد. برای طراوت بخشی این گل کمی حوصله به خرج دهید. ریشه های این گل به شدت به هوای تازه نیاز دارند. بنابراین خاک آن باید کاملا زهکشی شده باشد. ریشه ها اگر تهویه خوبی نداشته باشند، مرطوب می مانند و به سرعت فاسد می شوند. گیاه این گل به هوای نسبتا گرم و مرطوب نیاز دارد پس مراقب باشید درمعرض هوای سرد قرار نگیرند.
به عنوان گل آپارتمانی از نور کافی انرژی می گیرند ولی لازم است که ارکیده را از تابش نور مستقیم دور نگه دارید. آبدهی یک بار در هفته برای اکثر گونه های آن کافی است. خاک را با استفاده از کود محلول در آب غنی کنید. اما مراقب باشید که زیادی به آن کود ندهید. بعد از توقف گل دادن گیاه میزان آب دهی و کود دهی را کم تر کنید.