نگهداری کاکتوس: ۸ نکته نگهداری از کاکتوس برای تازه کارها + عکس

کاکتوس‌ها برخی از غیرمعمول‌ترین و زیباترین گیاهان جهان هستند که با اشکال خاص از همه نوع و در تنوع رنگ سبز، موجودند و برخی از آنها در شرایط ایده‌آل نگهداری، گل‌های زیبایی می‌دهند که هرکسی را متحیر خواهد کرد. کاکتوس‌ها در بسیاری از سبک‌های مختلف دکوراسیون منزل از مینیمالیستی گرفته تا بوهو و غیره مناسب هستند. افراد زیادی هستند که شیفته‌ی این گیاهان ظریف و خاص هستند و کلکسیونی از کاکتوس‌ها را برای خود جمع می‌کنند. البته کاکتوس‌ها فراتر از یک دکور ثابتند و باید به نیازهای آنها هم توجه شود. نگهداری و مراقبت از کاکتوس‌ها سخت نیست اما خب کمی منحصربفرد است! و به همین خاطر است که ما تصمیم داریم در این مطلب بلاگ گل باما در مورد نکات نگهداری کاکتوس در منزل، نگهداری کاکتوس در خانه در زمستان و نگهداری کاکتوس گوشتی صحبت کنیم.

نگهداری کاکتوس

نکات نگهداری کاکتوس‌ها برای تازه‌کارها!

این روزها همه به دنبال راهی برای اضافه کردن کمی شادابی و زیبایی به خانه‌های خود هستند و چه راهی بهتر از خرید گیاهان آپارتمانی. چه تازه تصمیم گرفته‌اید چند گلدان و گل برای خودتان بخرید و چه سال‌هاست که گیاهان آپارتمانی مختلفی دارید، معمولا کاکتوس یکی از آن گیاهان با مراقبت کم است که مورد توجه تازه‌کارها یا حرفه‌ای‌ها قرار می‌گیرد. بله، کاکتوس‌های خاردار بسیار پرطرفدار هستند و البته نگهداری آنها هم از آنچه فکرش را می‌کنید آسان‌تر است!

نگهداری کاکتوس رنگی، نگهداری کاکتوس گوشتی، نگهداری کاکتوس زبان مادرشوهر، شرایط نگهداری کاکتوس توپی و غیره را در ادامه به صورت کلی برای شما می‌آوریم. به این ترتیب برای نگهداری کاکتوس در منزل یک متخصص خواهید شد و به این ترتیب کاکتوس شما با رشد خوب و ظاهر زیبا، آپارتمان شما را جذاب‌تر می‌سازد.

(در ابتدا به شما پیشنهاد می‌کنیم حتما از مطلب انواع کاکتوس بازدید نمایید.)

نکات تخصصی نگهداری کاکتوس‌ها برای تازه‌کارها!

نکات نگهداری کاکتوس: ۱٫ ترکیب خاک گلدان

حقیقت این است که گونه‌های مختلف کاکتوس در شرایط مختلفی زندگی می‌کنند. برخی از این کاکتوس‌ها در خاک‌های شنی و خشک رشد بهتری دارند و در مقابل برخی دیگر، جنگل‌های بارانی استوایی را ترجیح می‌دهند. وقتی که تصمیم می‌گیرید یک کاکتوس بخرید، مطمئن شوید که گونه‌ی آن را می‌شناسید و می‌دانید که برای رشد به چه شرایطی نیاز دارد. پس از خرید آن، باید مخلوط خاک گلدان مناسب برای آن تهیه کنید. اگر مخلوطی از خاک گلدان تهیه کنید که برای کاکتوس‌های استوایی آماده شده و از آن برای کاکتوس‌های خشکی دوست استفاده کنید، گیاه شما رشد خوبی نخواهد داشت!

(مطلب انواع کاکتوس گلدار را از دست ندهید.)

ترکیب خاک گلدان مهم‌ترین نکته در نگهداری کاکتوس‌ها

نقش خاک در نگهداری کاکتوس‌های گرمسیری

اپی‌فیلوم‌ها نوعی از کاکتوس‌ها هستند که در جنگل‌های بارانی استوایی یافت می‌شوند. اگر تصمیم دارید از این گونه از کاکتوس‌ها نگهداری کنید، مطمئن شوید که مخلوط خاک گلدان برای آنها ایده‌آل است. خاک کاکتوس‌های استوایی به سرعت از آب تخلیه می‌شود زیرا آب زیاد می‌تواند باعث پوسیده شدن ریشه‌های این گیاهان شود. برای اینکه این کاکتوس زنده بماند و رشد خوبی داشته باشد، خاک آن باید زهکشی مناسبی داشته باشد. برای کاکتوس‌های گرمسیری نسبت به کاکتوس‌های خشک، مواد آلی بیشتری در مخلوط گلدانی باید اضافه شود.

خاک کاکتوس خشک

اکثر کاکتوس‌هایی که در مناطق خشک رشد می‌کنند اگر در خاکی با زهکشی ضعیف کاشته شوند، رشد زیادی نخواهند داشت. برای بیشتر این کاکتوس‌ها، خاک آماده شده‌ی کاکتوس مناسب است که می‌توان آن را از گل‌فروشی‌ها تهیه کرد.

(مطالعه مطلب کاکتوس‌های گران قیمت را به شما پیشنهاد می‌کنیم.)

نگهداری کاکتوس و خاک کاکتوس خشک

نکات نگهداری کاکتوس‌ها: ۲٫ آبیاری

آبیاری مناسب کاکتوس‌ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و حتی کاکتوس‌هایی که در زیستگاه خود در مناطق خشک زندگی می‌کنند هم به آب نیاز دارند. بنابراین، حتی زمانی که کاکتوسی می‌خرید که برای مناطق خشک هستند، باید یک برنامه‌ی آبیاری داشته باشید.

کاکتوس‌ها به طور طبیعی گیاهانی آبدار هستند و به این معنی است که رطوبت را در خود ذخیره می‌کنند. یکی از سازگاری‌های آنها این است که کاکتوس‌ها آب را در بدن خود ذخیره می‌کنند تا بتوانند در فصول خشک از آن استفاده کنند.

زرد شدن کاکتوس‌ها

به این ترتیب این گیاهان برای مدتی طولانی می‌توانند بدون آب بمانند اما وقتی که شروع به زرد شدن کنند، به شما اعلام می‌کنند که به آبیاری نیاز دارند. اکثر کاکتوس‌ها در فصول گرم رشد می‌کنند و در طول این مدت باید به اندازه‌ی کافی آنها را آبیاری کنید. در فصول سرد مانند پاییز و زمستان، این گیاهان به آبیاری کمتری نیاز دارند.

به طور متوسط در طول بهار و تابستان، بسته به خشک شدن یا نشدن خاک، می‌توانید هفته‌ای یک بار یا حتی بیشتر، به کاکتوس خود آب بدهید. آبیاری بیش از حد کاکتوس باعث پوسیدن ریشه‌های آن می‌شود و گیاه شما رنگ‌پریده به نظر خواهد رسید.

جلوگیری از آبیاری بیش از حد کاکتوس

شما می‌توانید از یک چوب استفاده کنید تا ببینید کف خاک آب دارد یا خیر. اگر خاک به چوب چسبید یعنی خاک هنوز خیس است. البته آبیاری کم هم مشکل‌ساز است و باعث می‌شود کاکتوس رنگ‌پریده شده و به یک جهت خمیده شود. میزان آبیاری کاکتوس را تحت کنترل داشته باشید و از آبیاری کم یا زیاد از حد خودداری کنید.

(مطلب انواع ساکولنت در وبلاگ گل باما را از دست ندهید.)

آبیاری کاکتوس به محل قرارگیری آن هم بستگی دارد. زمانی کاکتوس شما در معرض نور مستقیم خورشید است در مقایسه با زمانی که کاکتوس در سایه قرار دارد، ممکن است به آبیاری بیشتری نیاز داشته باشد.

چه زمانی به کاکتوس‌ها آب بدهیم؟

نکاتی مهم آبیاری و نگهداری کاکتوس

شاید فکر کنید کاکتوس‌های بزرگتر به آبیاری بیشتری نیاز دارند اما در واقع، کاکتوس‌های کوچک‌تر و جوان‌تر سرعت رشد بیشتری دارند و بنابراین به آبیاری بیشتر هم نیاز دارند. بنابراین در نگهداری کاکتوس های کوچک حواستان به آبیاری آنها باشد.

گلدان‌های کوچک برای آبیاری کاکتوس‌ها بسیار ایده‌آل هستند زیرا این گیاهان دوست ندارند در آب بنشینند و آب زیاد باعث پوسیدن آنها می‌شود. گلدان‌های بزرگ برای تخلیه‌ی آب به زمان بیشتری نیاز دارند که باعث می‌شود کاکتوس مستعد رشد نامناسب باشد. به این ترتیب برای نگهداری کاکتوس خود، گلدانی تهیه کنید که برای آن کافی و مناسب باشد.

نکاتی مهم و کمک کننده در آبیاری کاکتوس

نوع گلدان مناسب

همانطور که گفتیم توجه به اندازه‌ی گلدان برای رشد کاکتوس مهم است اما هوادهی خاک نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. برای کاشتن کاکتوس می‌توان از گلدان‌های پلاستیکی استفاده کرد اما در مقایسه با گلدان‌های سفالی، خشک شدن خاک آنها زمان‌بر است. گلدان‌های سفالی اطمینان ایجاد می‌کنند که حداکثر هوا وجود دارد و آب اضافی نیز سریعتر تخلیه می‌شود و احتمال پوسیدگی ریشه‌ها را کاهش می‌دهند. برای نگهداری کاکتوس خود حتما از گلدانی استفاده کنید که آب اضافی را کاملا تخلیه کند.

(پیشنهاد می‌کنیم سری به مطلب گیاهان آپارتمانی گلدار در وبلاگ گل با ما هم بزنید.)

نوع گلدان مناسب

نکات نگهداری کاکتوس: ۳٫ استفاده از کود

گیاهان برای رشد به مواد مغذی نیاز دارند. برای مراقبت مناسب، باید کود مخصوص کاکتوس‌ها را تهیه کنید چرا که این کودها مواد مغذی مورد نیاز کاکتوس‌ها را فراهم می‌کنند. برای اکثر کاکتوس‌ها، فصل رشد در ماه‌های گرم‌تر سال است.

وقتی به دنبال کود برای کاکتوس هستید، مطمئن شوید که کود نیتروژن کم اما فسفر بالا داشته باشد. این کار برای حفظ ظاهر سالم کاکتوس مهم است. همیشه اطمینان حاصل کنید که کاکتوس‌های خود را در فصل بهار برای نظارت بر رشد جدید بررسی کنید.

زمان کوددهی به کاکتوس

تنها زمانی کوددهی به کاکتوس‌ها را آغاز کنید که مطمئن شوید در حال رشد هستند. کود مناسب برای نگهداری کاکتوس باید به نسبت ۱ قاشق غذاخوری کود کم نیتروژن با یک گالن آب باشد. از این محلول برای آبیاری کاکتوس‌های خود استفاده کنید و این کار را هر هشت هفته یک بار در فصل بهار و تابستان انجام دهید.برخی از کاکتوس‌ها مانند کاکتوس کریسمس در زمستان شکوفا می‌شوند و در تابستان بدون رشد هستند؛ در این صورت به آنها در فصل زمستان کود بدهید.

اگر اخیرا گلدان کاکتوس خود را عوض کرده‌اید تا زمانی که گیاه به شرایط جدید عادت نکرده به آن کود ندهید. این دوره ممکن است تا ۲ ماه طول بکشد.

نکات نگهداری از کاکتوس: 3. آیا استفاده از کود برای کاکتوس‌ها ضروری است؟

نکات نگهداری کاکتوس: ۴٫ نور مناسب

در نگهداری و مراقبت از کاکتوس، نور یکی از ضروریات است. کاکتوس‌های صحرایی عاشق نور مستقیم خورشید هستند و ۴ ساعت در روز از نور مستقیم خورشید استفاده می‌کنند. کاکتوس‌های گرمسیری مانند کاکتوس کریسمس، سایه‌ی جزئی را ترجیح می‌دهند. در طول زمستان، کاکتوس‌های گرمسیری مانند ریپسالیس (Rhipsalis) به طور ایده‌آل به نور مستقیم خورشید نیاز دارند زیرا در این زمان شکوفا می‌شوند و در صورت امکان باید آنها را در معرض نور مستقیم خورشید قرار داد.

(اگر به گیاهان آپارتمانی لوکس علاقه دارین، مقاله‌ی وبلاگ ما در این خصوص را از دست ندهید.)

به کاکتوس خود نور مناسب بدهید

نور مناسب نگهداری کاکتوس در فصول سرد

برای نگهداری کاکتوس در منزل باید مطمئن شوید که گیاه شما نور کافی دریافت می‌کند. اگر کاکتوس را در مقابل پنجره‌ی شرقی یا جنوبی قرار می‌دهید مطمئن شوید حداقل ۱۲۰ سانتی‌متر از پنجره فاصله داشته باشد. هر از گاهی نیز لازم است گلدان را بچرخانید زیرا نور زیاد خورشید باعث زرد یا سفید شدن آنها می‌شود.

در طول زمستان و پاییز، کاکتوس‌ها به دمایی بین ۸ تا ۱۰ درجه‌ی سانتی‌گراد نیاز دارند. در تابستان و بهار هم می‌توانند دمای بالاتر را تحمل کنند. اگر کاکتوس خود را در داخل خانه پرورش می‌دهید بهتر است هر ماه آن را بچرخانید زیرا کاکتوس‌ها به سمت نور رشد می‌کنند و چرخاندن آنها باعث رشد متعادلشان می‌شود.

کاکتوس‌های خود را بشناسید و بدانید چه نوری برای آنها مناسب‌تر است.

نکات نگهداری کاکتوس: ۵٫ آفات

در بیشتر موارد، شایع‌ترین مشکلات کاکتوس‌ها، بیماری‌های باکتریایی و قارچی ناشی از آبیاری بیش از حد آنها است. با این حال، هر چند وقت یکبار، آفاتی مانند شپشک آردآلود به آنها حمله می‌کند. کنترل این آفات ممکن است دشوار باشد زیرا ممکن است دوباره ایجاد شوند یا در نهایت باعث آسیب به کاکتوس‌ها شوند.

نگهداری کاکتوس و آفات آن: شپشک آرد آلود

این دو نوع حشره، رایج‌ترین حشرات هستند که ممکن است موفق به عبور از خارهای کاکتوس شوند و می‌توانند صدمات زیادی به آن وارد کنند که در نهایت منجر به از بین رفتن گیاه می‌شود. شپشک‌های آرد آلود معمولا به صورت خوشه‌ای رشد می‌کنند و ظاهری سفید، مومی و پنبه‌ای مانند دارند.

شناسایی این حشرات آسان نیست چرا که معمولا در بخش‌های پنهانی کاکتوس می‌مانند. آنها بیشتر در قسمت زیرین برگ‌ها و نواحی مفصلی پنهان می‌شوند. این حشرات بیشتر به برگ‌ها و ساقه‌ها حمله می‌کنند. بعلاوه شپشک آرد آلود به ریشه حمله می‌کند و معمولا آب ریشه را می‌مکد که باعث پوسیدگی کاکتوس به دلیل عفونت‌های باکتریایی می‌شود.

نگهداری کاکتوس و آفات آن: شپشک فلس‌دار

حشرات فلس‌دار، گنبدی شکل هستند و درست مانند شپشک‌های آرد آلود به برگ‌ها و ساقه‌ها نیز حمله می‌کنند.

(به خاطر کمبود نور در منزلتان از نگهداری گیاه اجتناب می‌کنید؟ در مطلب گیاهان آپارتمانی سایه دوست، به شما در انتخاب گیاه کمک می‌کنیم.)

شپشک آرد آلود و شپشک فلس‌دار

نگهداری کاکتوس و آفات آن: کنه‌های عنکبوتی

اگر می‌خواهید بدانید کنه‌های عنکبوتی به کاکتوس شما حمله کرده‌اند یا خیر، اولین نشانه معمولا تار و چند نقطه‌ی قهوه‌ای کوچک روی گیاه است. این حشرات بسیار کوچک هستند و تنها زمانی متوجه آنها می‌شوید که با یک تکه کاغذ به ناحیه ضربه بزنید زیرا شبیه گرد و غبار هستند.

نگهداری کاکتوس و آفات آن: پشه قارچی (Fungus Gnats)

این آفات خاص شبیه پشه‌ها هستند. این حشرات بیشتر در اطراف خاک وجود دارند. لارو در خاک زندگی می‌کند و در نهایت مواد آلی موجود در خاک را مصرف می‌کند که باعث می‌شود کاکتوس از مواد مغذی خود محروم شود. اگر تازه شروع کرده‌اید و کاکتوس کاشته‌اید، وجود این آفت باعث می‌شود گیاه شما رشد نکند.

از آنجایی که کاکتوس‌ها مانند خیلی از گیاهان آپارتمانی نیاز به نگهداری زیادی ندارند، ضروری است اطمینان حاصل شود که آنها از نظر آفات به خوبی مورد بررسی قرار گیرند. این آفات ممکن است علت رشد نکردن گیاه شما باشند.

پشه قارچی (Fungus Gnats)

چگونه حین نگهداری از کاکتوس با آفات آن مقابله کنیم؟

نحوه‌ی پرورش و نگهداری کاکتوس بر سلامت آن موثر است. مطمئن شوید که گیاه شما آب و نور کافی دریافت می‌کند و خاک آن زهکشی مناسبی دارد. وقتی گیاه شما رشد می‌کند کمتر در معرض آفات قرار می‌گیرد. گلدان کاکتوس را عاری از هر گونه برگ‌های مرده نگه دارید زیرا این برگ‌ها ممکن است باعث جذب آفات شوند.

(برای دفع آفات گیاهانتان می‌توانید سری به مطلب آفت گیاهان آپارتمانی بزنید.)

انجام کارهایی برای پیشگیری از آفات

  • کاکتوس‌های تازه کاشت‌شده را تحت کنترل داشته باشید

کاکتوس‌های تازه را دور از کاکتوس‌های آلوده‌ی قدیمی نگهداری کنید چرا که ممکن است آفات به کاکتوس جدید شما منتقل شود. این کاکتوس‌ها را تا زمانی که مطمئن شوید هیچ آفتی ندارند، قرنطینه کنید. بعلاوه می‌توانید کاکتوس‌های آلوده‌ی قدیمی را دور بیاندازید.

  • از گوش پاک‌کن برای مقابله با شپشک‌های آردآلود استفاده کنید

اگر کاکتوس شما آلوده به آفات است می‌توانید از گوش‌پاک‌کن پنبه‌ای برای از بین بردن شپشک‌های آرد آلود استفاده کنید. این گوش‌پاک‌کن‌ها را به الکل آغشته کنید و شپشک‌ها و آفات را از روی بدنه‌ی کاکتوس بردارید. اسپری کردن گیاه با محلول الکلی رقیق ممکن است اپیدرم گیاه را خراب کنید. شما می‌توانید محلول را روی یک ناحیه‌ی کوچک، قبل از اسپری کردن ناحیه آزمایش کنید و سپس کل گیاه را اسپری کنید. این کار باعث می‌شود از شر تمام آفاتی که قابل تشخیص نیستند هم راحت شوید.

از گوش پاک‌کن برای مقابله با شپشک‌های آردآلود استفاده کنید

  • شستن کنه‌های عنکبوتی

اگر روی گیاه شما کنه‌های عنکبوتی وجود دارد آن را با آب بشویید. برای جلوگیری از آبیاری بیش از حد گیاه، روی خاک را با نایلون بپوشانید و سپس کاکتوس را بشویید.

  • استفاده از صابون حشره‌کش

برای شستشوی آفات می‌توانید از صابون حشره‌کش استفاده کنید. با این حال توجه داشته باشید که این صابون می‌تواند به گیاه شما آسیب برساند. زیرا کاکتوس‌ها دارای موم هستند که ممکن است توسط صابون آسیب ببیند. اطمینان حاصل کنید که برچسب صابون را به خوبی مطالعه کنید تا مطمئن شوید برای کاکتوس بی‌خطر است.

(مطلب راه‌های از بین بردن هزارپا در گلدان در وبلاگ گل با ما هم می‌تواند برایتان مفید باشد.)

استفاده از صابون حشره‌کش

  • حشره‌کش‌های ایمن

حشره‌کش‌ها نیز یک گزینه برای از بین بردن آفات کاکتوس‌ها هستند اما باید کم کم از آنها استفاده کرد. همیشه قبل از استفاده، برچسب محصول را مطالعه کنید و مطمئن شوید که برای گیاه شما بی‌خطر است. برخی از حشره‌کش‌ها بر پایه‌ی روغن هستند، به این معنی که پس از اسپری، روغن روی گیاه باقی می‌ماند و قرار گرفتن گیاه در معرض نور خورشید باعث برنزه شدن آن می‌شود. کاکتوس را در مکانی کم‌نورتر قرار دهید تا آفت‌کش عمل کند و سپس می‌توانید آن را به محل اولیه‌ی خود بازگردانید.

حشره‌کش‌های ایمن

نکات نگهداری کاکتوس: ۶٫ همیشه حواستان به کاکتوس باشد!

گیاهان آپارتمانی موجوداتی ظریف و حساس هستند که همیشه باید به آنها نظارت کنید تا مطمئن شوید همه چیز برای رشد آنها ایده‌آل است. کاکتوس‌ها هم از این قاعده مستثنی نیستند. مشاهده‌ی دقیق رشد آنها به شما کمک می‌کند بدانید چه چیزی برای آنها مفید است و نحوه‌ی رشد آنها به شما می‌گوید کمبود آنها چیست.

برای مثال، وقتی که می‌بینید کاکتوس شما به سمت نور خورشید رشد می‌کند، نشان‌دهنده‌ی این است که به اندازه‌ی کافی نور دریافت نمی‌کند. بنابراین لازم است مکان آنها را تغییر دهید و نقطه‌ای را انتخاب کنید که نور بهتری داشته باشد. اگر کاکتوس پژمرده به نظر می‌رسد، به این معنی است که بیش از حد نور دریافت می‌کند و باید آن را به محلی با نور کمتر منتقل کنید.

همیشه حواستان به کاکتوس باشد!

نکات نگهداری کاکتوس: ۷٫ تعویض گلدان کاکتوس را فراموش نکنید!

وقتی متوجه شوید که ریشه‌های کاکتوس راه خود را به خارج از گلدان پیدا کرده‌اند وقت آن رسیده که گلدان را تعویض کنید. از آنجایی که کاکتوس‌ها گیاهان سخت‌گیری نیستند، شاید فکر کنید نیازی به تعویض گلدان ندارند اما حقیقت این است که برای رشد مناسب، باید حواستان به همه چیز باشد. بهتر است تعویض گلدان کاکتوس هر ۲ تا ۴ سال انجام شود. اگر به کاکتوس خود کود می‌دهید، تعویض گلدان را هر ۴ سال یکبار انجام دهید اما اگر نه، تعویض گلدان هر ۲ سال یکبار ایده‌آل است. برای نگهداری و تعویض گلدان کاکتوس مراحل زیر را دنبال کنید.

(می‌دانستید پخش موسیقی می‌تواند بر روی طراوت و شادابی گیاه شما اثر بگذارد؟ ما در مقاله‌ی تاثیر موسیقی بر رشد گیاهان به این موضوع می‌پردازیم.)

تعویض گلدان کاکتوس را فراموش نکنید!

  • ابزارهای لازم را تهیه کنید

پیش از اینکه فرآیند تعویض گلدان را شروع کنید یک مخلوط گلدانی مناسب در گلدانی بزرگتر از گلدان قبلی آماده داشته باشید. از آنجایی که اکثر کاکتوس‌ها تیغ‌دار هستند می‌توانید گیاه را در لایه‌های روزنامه بپیچید و با چسب محکم نگه دارید و یا می‌توانید از دستکش‌های چرمی باغبانی استفاده کنید تا خارها به دست شما آسیب نرسانند. شما همچنین به یک گلدان خوب نیاز دارید؛ گلدان‌های سفالی عالی هستند زیرا به سرعت آب اضافی را تخلیه می‌کنند.

ابزارهای لازم را تهیه کنید.

  • سست کردن خاک

با استفاده از یک چاقوی کند، خاک اطراف کاکتوس را سست کنید تا بتوانید گیاه را از آن بیرون بیاورید. حواستان باشد که به گیاه آسیب نرسانید. به آرامی کاکتوس را از خاک بیرون بیاورید. در نظر داشته باشید که گونه‌های مختلف کاکتوس‌ها، خارهای متفاوتی دارند. برای مثال گلابی خاردار دارای خارهای کوچک غیرقابل توجهی است که به راحتی می‌شکنند و می‌توانند در پوست شما باقی بمانند. بنابراین، مطمئن شوید که دستکش‌هایی دارید که از شما در برابر هر گونه خار محافظت می‌کنند.

سست کردن خاک

  • تمیز کردن و بازرسی ریشه‌ها

بعد از اینکه کاکتوس را از خاک بیرون کشیدید هر توده‌ی خاکی که روی ریشه‌ها وجود دارد را پاک کنید. مهم است که ریشه‌ها را از نظر پوسیدگی یا وجود آفت بررسی کنید. اگر متوجه هر گونه آفت شدید، از آفت‌کش‌های مناسب و ایمن برای کاکتوس استفاده کنید و اگر ریشه‌های مرده وجود دارد آنها را جدا کنید.

  • خشک کردن ریشه‌ها

خشک شدن ریشه‌ها یکی از مراحل ضروری پیش از انتقال کاکتوس به گلدان جدید است. آنها را برای سه روز در کناری بگذارید. زمانی که کاکتوس را از گلدان قبلی خود جدا می‌کنید ممکن است به برخی از ریشه‌ها آسیب برسد و اگر آن را بلافاصله به گلدانی دیگر منتقل کنید مانع از رشد گیاه شما می‌شود. تعویق این کار باعث می‌شود احتمال عفونت در ریشه‌ها کمتر شود.

(پیشنهاد می‌کنیم مطلب گیاهان آپارتمانی مقاوم را از دست ندهید.)

خشک کردن ریشه‌ها

  • از یک گلدان مناسب استفاده کنید

هنگامی که ریشه‌های گیاه خشک شد، مرحله‌ی بعدی انتقال آن به گلدان جدید است. همیشه ظرفی انتخاب کنید که کمی بزرگتر از قبلی باشد تا گیاه به خوبی در آن رشد کند. گلدان‌های خیلی بزرگ با خطر جمع شدن آب و احتمال پوسیدگی ریشه‌ها همراه هستند.

  • اضافه کردن خاک به گلدان

پیش از اضافه کردن خاک به گلدان برای زهکشی آسان هنگام آبیاری گیاه، مقداری سنگریزه یا خاک بریزید. یک مخلوط خاک مناسب کاکتوس تهیه کنید و یا آن را خودتان درست کنید. سعی کنید خاک به اندازه‌ی کافی بریزید و از کم ریختن یا زیاد ریختن خاک اجتناب کنید.

اضافه کردن خاک به گلدان

  • فرآیند کاشت

بعد از اینکه خاک را اضافه کردید کاکتوس را در مرکز گلدان جدید قرار دهید. گیاه را به آرامی روی خاک و درون خاک قرار دهید و این کار را با زور و فشار انجام ندهید زیرا ممکن است باعث آسیب رسیدن به ریشه‌ها شود. برای نگهداشتن گیاه، خاک بیشتری در گلدان بریزید. اطمینان حاصل کنید که خاک به طور کامل ریشه‌ها را پوشانده است. برای کمک به حفظ اسیدیته‌ی خاک، مقداری کمپوست اضافه کنید.

  • به گیاه استراحت بدهید

زمانی که گلدان را تعویض کردید بسیار مهم است که فورا به آن آب ندهید. پیش از آبیاری کاکتوس چند روزی صبر کنید تا خشک شده و بهبود یابد. اگر از گونه‌ی خاصی کاکتوس نگهداری می‌کنید که به پوسیدگی حساس است پیش از آبیاری یک یا دو هفته صبر کنید. پس از آن به آرامی می‌توانید به روال معمول نگهداری کاکتوس خود بازگردید.

نکته: تعویض گلدان کاکتوس را در تابستان انجام دهید زیرا در زمستان ریشه‌ها به آسانی می‌شکنند یا می‌پوسند.

به گیاه استراحت بدهید

نکات نگهداری کاکتوسها: ۸٫ گردش هوای مناسب برای کاکتوس

یکی از نکات مهم در نگهداری کاکتوسها این است که این گیاهان از هوای تند متنفرند. این گیاهان در مکان‌هایی که هوای تازه‌ی کافی وجود دارد به خوبی رشد می‌کنند. اگر کاکتوس خود را در داخل خانه پرورش می‌دهید، مطمئن شوید که شرایط برای این کار مناسب است و گردش هوای مناسبی برای آن وجود دارد. دریچه‌ها و پنجره‌های اتاق را در تابستان باز کنید و برای گردش بهتر هوا از پنکه‌های سقفی استفاده کنید.

( اگر برای نگه‌داری اصولی از گیاهتان اطلاعات کافی ندارید، مطلب راهنمای کامل برای نگهداری از گیاهان آپارتمانی به کمکتان خواهد آمد.)

گردش هوای مناسب برای کاکتوس

نگهداری کاکتوس در خانه در زمستان

ساکولنت‌ها و کاکتوس‌ها گیاهانی با مراقبت کم هستند که حتی در تاریک‌ترین روزهای زمستان هم حال و هوای خانه را روشن می‌کنند. این گیاهان با شکل‌های غیرمعمولی و بافت خاصی که دارند جذابیت بصری زیادی به خانه‌ها می‌افزایند و البته با مراقبت درست، در طول فصل سرد می‌توانند دوام بیاورند.

کاکتوس‌ها در تمام طول سال نیاز به نگهداری کمی دارند. این گیاهان در طول فصل زمستان برای اینکه به بقای خود ادامه بدهند، به کمی نور و آبیاری گاه به گاه احتیاج دارند. اکثر کاکتوس‌ها از پاییز به خواب می‌روند و رشد آنها با کاهش نور و دما، کم و در نهایت متوقف می‌شود.

نکات نگهداری از کاکتوس در زمستان در حیاط یا خانه

نکات نگهداری کاکتوس در خانه در زمستان

  1. در فصل زمستان کاکتوس خود را در مکانی قرار دهید که مناسب آنها باشد. این گیاهان در طول زمستان به نور کمتری نیاز دراند و در صورت دریافت نور غیرمستقیم خورشید نیز زنده می‌مانند. برای بهترین نتیجه، مطمئن شوید گیاه شما حداقل ۳ تا ۴ ساعت در روز نور روشن دریافت می‌کند. مکان‌هایی در نزدیکی پنجره‌ای رو به جنوب یا شرق بسیار مناسب این گیاهان است.
  2. کاکتوس‌ها معمولا در خاک شنی و دارای زهکشی خوب رشد می‌کنند. از مخلوط خاک مناسب کاکتوس استفاده کنید تا به گیاه خود هر آنچه نیاز دارد را بدهید. این گیاهان خاک بیش از حد مرطوب را نمی‌توانند تحمل کنند بنابراین مطمئن شوید گلدان گیاه شما دارای سوراخ‌های زهکشی است تا آب اضافی از آن خارج شود.
  3. دما را کنترل کنید. کاکتوس‌ها به دمای کمتر از ۱۰ تا ۱۳ درجه‌ی سانتی‌گراد اهمیت نمی‌دهند اما تعداد کمی از آنها دمای کمتر از این را می‌توانند تحمل کنند.
  4. کاکتوس‌ها به آبیاری عمیق نیاز دارند اما در زمستان به اندازه‌ی فصول رشد آبیاری نمی‌خواهند. آبیاری را کم کم و از بالا انجام دهید و اجازه دهید آب به سمت پایین چکه کند. اجازه ندهید گیاه شما برای مدتی طولانی در آب بنشیند و اطمینان حاصل کنید که آب به بدنه‌ی کاکتوس نخورد چرا که می‌تواند باعث پوسیدن آن شود.
  5. در زمستان نیز حواستان به آفت‌ها باشد. برای شته‌ها و حشرات آرد آلود هر ماه به برگ‌ها نگاه کنید و در صورت مشاهده‌ی آفات، گیاه را از سایر گیاهان دور کرده و با مخلوطی از الکل و آب، آن را آب‌پاشی کنید.

پنج نکته برای مراقبت از کاکتوس‌ها در فصل زمستان در حیاط یا خانه

سخن پایانی: چطور از یک کاکتوس نگهداری کنیم؟

اغلب تصور می‌شود که کاکتوس‌ها خودکفا هستند و نیاز به نگهداری و مراقبت چندانی ندارند. اما اگرچه کاکتوس‌ها گیاهان مقاومی هستند برای سالم ماندن و رشد نیاز به مراقبت و توجه دارند. هنگامی که کاکتوس خود را در گلدان قرار دادید، مطمئن شوید که نور خورشید، آب و کود مناسب را برای آن تامین کنید. سپس اگر مشکل آفات یا بیماری‌ها به وجود آمد، آنها را حل کنید. بنابراین ایجاد یک محیط مناسب برای کاکتوس مهم است و باید گلدانی با اندازه‌ی مناسب برای کاشت کاکتوس استفاده کنید؛ سوراخ زهکشی را فراموش نکنید و از خاک مناسب کاکتوس‌ها استفاده کنید.

برای کمک به رشد سالم کاکتوس، آبیاری را هفته‌ای یکبار انجام دهید و زمانی کاکتوس را آبیاری کنید که خاک آن کاملا خشک شده باشد.

(اگر به گیاهان آپارتمانی زینتی علاقه مندید، می‌توانید این مطلب را در وبلاگ ما مطالعه کنید.)

بسته به نوع کاکتوس و خاک و همینطور میزان نور خورشید و گرمای دریافتی ممکن است نیاز به آبیاری بیشتر یا کمتر از یکبار در هفته باشد. اگر کاکتوس شما نرم شده این یعنی آبیاری آن بیش از حد بوده است. از دیگر علائم آبیاری بیش از حد کاکتوس می‌توان به پوسیدگی و قهوه‌ای یا سیاه شدن برگ‌ها اشاره کرد.

چطور از یک کاکتوس نگهداری کنیم؟

منبع مطلب
div class=”fxbtn-ew12″>خرید کاکتوس

مقالات مرتبط

نظرات